Als we zo doorgaan worden we zelf het lijdend voorwerp van deze tijd

Onze moderne tijd brengt enorme vooruitgang en voordelen met zich mee. Tegelijkertijd kampen er ook meer mensen dan ooit met stress. 

Stress ervaren we natuurlijk niet zomaar, gewoon omdat we dat leuk vinden of zo. Hier liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag. 

Voordat ik daar dieper op in ga ben ik eerst even benieuwd. Ervaar jij stress? En zo ja, heb je dan ook een idee hoe dat komt? Leuk als je dat met me wilt delen! Zoals je van me gewend bent, ik reageer altijd 🥰

Eén van de oorzaken van stress, is dat we voortdurend verbonden zijn. Op ieder gewenst moment kunnen we contact leggen met mensen in verschillende tijdzones en ons, tijdens het schijten bijvoorbeeld, met alles en iedereen bemoeien via onze smartphones. De technologie van vandaag de dag helpt ons om ons verbonden te voelen en dat is een menselijke basisbehoefte, mooie ontwikkeling dus!

Maar je raadt het natuurlijk al, dit heeft ook een keerzijde…

Dankzij deze technologische ontwikkelingen staan we namelijk ook constant ‘aan’. We krijgen de hele dag berichten binnen; appjes, tijdlijn notificaties, (werk)mails. Het houdt nooit op. 

Ons brein is verslaafd geraakt aan al die prikkels, omdat het zorgt voor een dopamine boost. Voor de mensen die niet zo bekend zijn met onze neurotransmitters zal ik even een korte toelichting geven: dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van onze hersenen en zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. 

Hoe zou het voor je zijn als je even afstand neemt van al die prikkels? Zou dat je opluchten denk je? Of ontregel je nu helemaal door er überhaupt alleen al over na te denken?

Een andere oorzaak is dat we veel te veel willen. Tegenwoordig is ook zo’n beetje alles mogelijk. Als je het kunt denken, kun je het worden. Op zich vind ik dat fantastisch, want je kunt nooit groter worden dan je eigen gedachten, dus laat je daar vooral niet door beperken. ECHTER: het heeft ook geen nut om je eigen leven constant naast de sociale druk genaamd social media te leggen. 

Scroll maar eens een paar minuutjes op je tijdlijn. Dan zie je vanzelf het ene na het andere succesverhaal voorbijkomen, de één nog geweldiger dan de ander. 

Een ambitieuze vrouw die het glazen plafond doorbreekt? ✅

Een (online) ondernemer die vanuit een hangmat op Bali al chillend rijk wordt? ✅ 

Een sportieveling die minimaal drie keer per week zeer fanatiek naar de sportschool gaat? ✅

We houden onszelf voor de gek door te denken dat we dit allemaal moeten doen en dan natuurlijk ook nog het liefst allemaal op hetzelfde moment. 

Let’s keep it real, het is simpelweg niet mogelijk om op álle fronten in het leven een uitblinker te zijn en dat is helemaal niet erg. Dat hoeft namelijk ook helemaal niet. 

Toch is de druk om een perfect beeld neer te zetten van het leven wel iets wat veel mensen nastreven en dit is behoorlijk uitputtend. 

Ik wil niet vervelend doen, maar als jij een vinkje hebt kunnen zetten bij de drie omschrijvingen die ik zojuist heb gegeven, kun je je afvragen hoe lang het nog duurt voordat je zelf een burn-out hebt (als je die nog niet hebt gehad).

Naast veel te veel willen en vooral te veel willen zíjn, is een andere oorzaak voor stress het onvermogen om de juiste prioriteiten te stellen. Misschien ken je dit gevoel ook wel. Dat er voor je gevoel aan alle kanten aan je wordt getrokken, zonder duidelijk doel of focus. Voor mij is dit gevoel wel heel herkenbaar en ik ben daardoor lange tijd structureel gefrustreerd én gestrest door het leven gegaan. Mocht je dit ook overwegen, ik kan het je niet aanraden.

Het gevoel van ‘geen regie’ hebben zorgt ervoor dat je constant het gevoel hebt dat je niet genoeg presteert of erger nog, dat je faalt. Je voelt je niet goed genoeg.

Je prioriteiten niet helder hebben in combinatie met alle verwachtingen waarmee we worden gebombardeerd is hét perfecte recept voor een burn-out. 

And then life happened…

Ik weet niet of je dat ook zo ervaart, maar voor mijn gevoel speelde ik niet heel lang geleden nog in de poppenhoek en ‘ineens’ ben ik nu 32 😳 What the fuck zeg maar. De tijd vliegt aan ons voorbij en ondertussen gebeuren er ook nog allerlei dingen. Als je niet uitkijkt word je geleefd in plaats van dat je leeft en dat zou eeuwig zonde zijn.

Het leven zelf is ook een bron van stress. Dit klinkt nogal zwaar, I know. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat er (wereldwijd) zoveel om ons heen gebeurd waar we als individu weinig invloed op kunnen uitoefenen, maar niet wil zeggen dat deze gebeurtenissen daardoor minder impact op ons hebben.

Denk bijvoorbeeld aan de hele C toestand, de bizarre huizenmarkt, de verharding van onze samenleving, allemaal negatieve kenmerken die ons stress kunnen geven. En doordat we altijd verbonden zijn via onze heilige smartphones, worden we ook nog eens met grote regelmaat met dit soort nieuws geconfronteerd. Niet zo gek dus dat we hierdoor gestrest raken. 

Maar ja, wat kun je hier nou tegen doen? Het moge duidelijk zijn dat onze moderne maatschappij iets anders van ons vraagt dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden.

Ik heb maar één advies:

Stop met altijd alles voor iedereen willen zijn. 

Wat is je motivatie eigenlijk om alles voor iedereen te willen zijn? Heb je daar wel eens goed bij stil gestaan en écht over nagedacht? 

Is het omdat je denkt dat dat van je wordt verwacht? Of is het een poging om conflicten te vermijden? Of wil je graag indruk maken en doen alsof jouw leven perfect is voor de buitenwereld?

Gewoon wat dingen die ik me afvraag en waar ik jou ook graag over na wil laten denken op deze prachtige dag. Als ik iets in je los heb gemaakt, wil je dat dan hier met me delen?

Voor ik afsluit nog even het volgende:

Dinsdagavond heb ik mijn tv-debuut gemaakt 🤩 En je mag het eerlijk weten. Mezelf terugzien, en vooral horen, op tv vond ik nog spannender dan de opnames zelf, haha. Desondanks ben ik heel blij met het resultaat, omdat ik écht mezelf ben gebleven en dat vind ik een hele prestatie voor iemand die zichzelf jarenlang klein heeft gehouden. Daarom is het ook mijn levensmissie om mensen, en in het bijzonder vrouwen, daarbij te helpen om niet hetzelfde te doen als ik jarenlang heb gedaan. 

Ik dwaal zoals gewoonlijk weer eens af. Een paar maanden geleden is Emma Wortelboer dus bij mij op kantoor geweest voor opnames van het tv-programma Happy Trending. We zijn in gesprek gegaan over de ‘trend’ online coaching en mijn visie daarop. Als je me (inmiddels) een beetje kent, dan weet je dat ik mijn mening, als die mij wordt gevraagd, niet onder stoelen of banken steek. Ik heb me nu dus ook niet ingehouden.

De reacties die ik op de uitzending heb gekregen waren echt hartverwarmend. Heb je ‘m gemist? No problem! Je kunt de uitzending hier terugkijken. 

Mooie dag vandaag!

Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *