Hoe je één ding doet, is hoe je alles doet

Ik heb laatst een post op Instagram geplaatst met de quote: ‘De manier waarop je één ding doet, is de manier waarop je alles doet.’

Hierop kreeg ik een reactie van een collega coach die het niet helemaal eens was met deze quote. Interesting! 💡

Zij gaf aan dat wanneer ze zich volledig focuste op haar business doelen en dat heel goed deed, haar persoonlijke doelen wat minder gingen en vice versa. Het belangrijkste detail: Hier was zij oké mee.

Het interessante aan haar reactie vond ik dat zij hiermee precies de essentie van deze quote beschreef: ‘De manier waarop je één ding doet, is de manier waarop je alles doet.’

We vertellen onszelf namelijk de hele dag verhalen over van alles en nog wat. En wanneer je jezelf vertelt dat het oké is om ‘all in’ te gaan op je business doelen en jezelf vervolgens wijsmaakt dat je dan op persoonlijk vlak het e.e.a. mag laten versloffen en andersom, is dat een keuze die jij zelf maakt. Dat is niet de schuld van je bedrijf of zo. Dat is gewoon jouw eigen schuld. Je hóéft het niet op die manier te doen, daar kies jij zelf voor. Dit is hoe jij de dingen doet en hier ben je dus ook zelf verantwoordelijk voor.

Het is gewoon een verhaal dat je jezelf vertelt. Dat je persoonlijke doelen even wat minder gaan, omdat je je focust op je business en dat dit dus oké is. Alsof je daar zelf geen invloed op hebt of zo. Think again.

Dat is omdat je dat zélf zo laat gebeuren. Dit is jouw manier van de dingen doen. En hoe je één ding doet, doe je alles 😉

Bijna gehaald is niet gehaald

Ik ben behoorlijk ambitieus, maar dat betekent niet dat andere dingen, op bijvoorbeeld persoonlijk vlak, daaronder mogen lijden. Ik ben daar zelf verantwoordelijk voor en hier ben ik heel alert op. Ik pak die verantwoordelijkheid dus ook.

Soms zijn mijn doelen ook wel eens iets te ambitieus en ga ik gewoon te ver. Zodra ik merk dat ik dan op andere vlakken de kantjes ervan af ga lopen, grijp ik direct in en los dit op. Ik denk altijd in overvloed en ben niet zo van de of-of scenario’s. Natuurlijk moet je soms keuzes maken, maar als het aankomt op business en persoonlijk gebied, dan ga ik voor de win-win en doe ik al het werk dat nodig is om precies daar te komen waar ik wil zijn.

Dit kun je alleen bereiken door streng voor jezelf te zijn en jezelf niet toe te staan dat het oké is om de kantjes ervan af te lopen. Dát is zelfliefde. Zo lang je jezelf bullshit blijft vertellen en daarmee niet eerlijk bent naar jezelf, dan kom je geen steek verder en ben je niet betrouwbaar. Alles valt of staat met discipline, intrinsieke motivatie en doorzettingsvermogen. Het gaat er juist om wat je doet wanneer niemand kijkt, dat is hoe je de dingen werkelijk doet.

De woorden die je gebruikt en het verhaal dat je jezelf vertelt, zijn super belangrijk.

Een voorbeeld: Je omzetdoel was €3000,- voor deze maand, maar je hebt in totaal €2999,- omgezet. Tja, dat is best wel vervelend natuurlijk. Dat is alsnog een mooi bedrag, begrijp me niet verkeerd. Feit blijft wel dat je je omzetdoel niet hebt gehaald. Je kunt jezelf wijsmaken dat je het bijna hebt gehaald en ja, het is maar een eurootje inderdaad, maar je hebt het gewoon niet gehaald.

Laten we even eerlijk tegen elkaar zijn. Wanneer je jezelf keer op keer toestaat dat het oké is om je doelen (net) niet te halen, denk je nou echt dat je dan ooit gaat doen wat je moet doen, wat nodig is, om je doelen wél te behalen?

Natuurlijk niet. Want het is voor jou ook oké om ze (net) niet te halen. Hoezo zou je je best dan nog doen?

Vervolgens gaan we vaak in alle toonaarden zitten jammeren dat iets niet is gelukt en je had nog wel zo je best gedaan… Dat geloof ik allemaal hoor, maar ook dit gaat je niet verder helpen. Niets wordt vanzelf beter, tenzij jij er zélf iets aan gaat doen.

Je kunt beter de energie die je stopt in zelfmedelijden, gebruiken om te kijken hoe je er de volgende keer voor zorgt dat je je doel wél haalt. Ga op zoek naar oplossingen. Wat kun je doen om bijvoorbeeld de volgende keer die euro wél te verdienen?

Als je ergens naartoe gaat met de auto, maar niet aankomt op de bestemming, dan ben je toch ook gewoon niet aangekomen? Dan zeg je toch ook niet: ‘Ik ben wel bijna aangekomen!’? Nee, je bent gewoon niet aangekomen. Hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer wél aankomt?

Kracht van herhaling

Ik weet dat mensen het heel suf en kinderachtig vinden dat ik dit blijf herhalen, maar herhaling is een kracht die veel mensen behoorlijk onderschatten. Lees alles nog maar een keer terug en kijk eens heel kritisch naar jezelf. Welke verhalen vertel jij jezelf?

Hoe strenger jij voor jezelf bent, natuurlijk binnen alle redelijkheid, hoe eerder je je doelen gaat behalen, want alle kleine dingen dragen bij aan het grotere plaatje.

Neem nou eens militairen. Vroeger vond ik het raar dat zij bijvoorbeeld hun schoenen moesten poetsen en hun bed helemaal strak opgemaakt moesten hebben. Ze waren daar toch voor iets heel anders? 😅

Nu snap ik het. Het gaat om het grotere geheel. Discipline en doorzettingsvermogen. Als militair zijn betekent dat je je bed helemaal strak moet opmaken en je schoenen helemaal glanzend moeten zijn, dan moet je dat gewoon doen. Punt. It’s part of the job.

En zo werkt het met alles. Jij wilt iets, je hebt een bepaald doel, en al die kleine dingen dragen daaraan bij. Je discipline en doorzettingsvermogen worden onderweg flink op de proef gesteld, dat geldt voor ons allemaal. Discipline houdt je in beweging en zorgt ervoor dat je doorzet wanneer het moeilijk wordt en je motivatie even ver te zoeken is. Juist dan is het belangrijk om jezelf niet weg te laten komen met excuses, waardoor je de dingen niet doet waarvan je weet dat je ze moet doen.

Ik herhaal het nog maar een keertje: ‘De manier waarop je één ding doet, is de manier waarop je alles doet.’

Wanneer jij jezelf laat wegkomen met bullshit, zal je nooit doen wat je moet doen om daar te komen waar je wilt zijn en hiermee saboteer je jezelf. Het is geen kwestie van ‘Ik kan het niet…’ Nee, je doet gewoon het werk niet dat ervoor nodig is.

Hoe je één ding doet, is hoe je alles doet

Mijn laatste advies: Wees te allen tijde eerlijk tegen jezelf. Dat is waar het om gaat.

Hoe denk jij over deze quote?

Leuk als je dat in een reactie hieronder met me wilt delen! 👇🏻

Liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *