Doe jij normaal?

Van één van mijn volgers kreeg ik de vraag hoe ik de diagnose ADHD combineer met mijn ambities en wat mij helpt om mijn grenzen hierin te bewaken. 

Dit vond ik een super leuke vraag en ik deel in dit blog mijn antwoord ook graag met jou, want ook als je de diagnose ADHD niet hebt is dit relevant. 

Trouwens, even tussendoor. Mocht je nu denken ‘Hey, ik heb ook een vraag’, stuur dan gerust een mailtje naar info@flycoaching.nl of laat onder dit blog een reactie achter. Ik beantwoord je vraag met alle liefde voor je, dat vind ik alleen maar leuk! 😃

“Mijn ADHD”

Ik heb heel lang geworsteld met “mijn ADHD”. Alhoewel… Ik heb de diagnose ADHD, het gecombineerde type, pas in 2019 gekregen. Mijn hele leven heb ik me totaal onbegrepen en anders gevoeld dan mijn leeftijdsgenoten. Ik kon niet precies duiden waar dat ‘anders voelen’ door kwam, maar dit gevoel was er wel altijd. Juist omdat duidelijk was dat ik net even op een andere manier functioneerde dan bijvoorbeeld mijn klasgenootjes, voelde ik me angstig en onrustig. Ik wilde ook gewoon zijn zoals iedereen. 

Ik kwam ook geregeld in de problemen, omdat ik bijvoorbeeld iemand onbedoeld had beledigd of er van alles uitflapte zonder even de tijd te nemen om hierover na te denken. Ik had echt goede bedoelingen en deed ontzettend mijn best om aan het verwachtingspatroon van anderen te voldoen, maar dit pakte gewoon steeds verkeerd uit.

Leraren begrepen mijn manier van leren niet en ik werd op school gezien als een ongemotiveerde leerling die simpelweg te lui was om haar best te doen. Zo zat het niet helemaal, maar goed. Het is ook een kunst hè om iemand echt te ‘zien’ in plaats van te vergelijken met ‘hoe het hoort’. Dan doe je het als ADHD’er al gauw niet goed genoeg natuurlijk.

Ik liep voor mijn gevoel ook altijd achter de feiten aan, waardoor ik super onhandig en dommig overkwam. Dit werd ook gerust benoemd overigens, haha. Op een gegeven moment begon ik zelf ook te geloven dat ik dom was, want ik zag natuurlijk zelf ook wel dat mijn gedrag vaak afweek van wat anderen deden. 

‘Zahra, doe nou eens normaal!’

Een uitspraak die ik bijna dagelijks hoorde. Normaal ten opzichte van wat?! Wat is normaal eigenlijk? Dat heb ik me altijd al afgevraagd. Heb jij een idee?

Mijn wiskundeleraar noemde me zelfs een merkwaardig schepsel. Dat is wel een grappig verhaal trouwens. Ik had namelijk bijles van hem, omdat cijfertjes en ik niet bepaald vrienden zijn zeg maar 😅 

Zijn uitleg snapte ik altijd goed. De oefentoetsen maakte ik zelfs uitmuntend, ik had zelden een foutje. Maar op het moment suprême, de échte toets dus… Hoppaaa, afgeleid. Ik snapte het ineens niet meer, de sommen begonnen me te duizelen met als resultaat dat ik bijna iedere keer een dikke onvoldoende haalde. Om gek van te worden 🤯 

En nu?

Sinds ik de diagnose dus in 2019 heb gekregen en heb leren omgaan met de kenmerken van ADHD, zie ik het juist als kracht! 

Het helpt me in de meeste gevallen in plaats van dat het me hindert. Dat ging natuurlijk niet vanzelf… Het is écht belangrijk dat je het serieus neemt, want anders kan het voor uitdagingen zorgen die totaal onnodig zijn. Je kunt simpelweg niet functioneren als iemand zonder ADHD en dat hoeft ook helemaal niet.

Uit onderzoek is gebleken dat veel ondernemers met ADHD succesvol zijn, juíst omdat ze ADHD hebben. En begrijp me niet verkeerd, succes heeft voor mij niets te maken met geld en rijkdom. Succes is subjectief en is overal. In alles wat je beleeft en wat je van daaruit creëert. Wat succes voor mij wel betekent, is dat je je volledige potentie benut. En niet probeert het leven te leiden van iemand anders, omdat je wilt dat iedereen je leuk en aardig vindt.

Welke ambities heb jij? Daar uiting aan geven is al succes hebben! Hoe klein de stappen ook zijn. Ga het leven leiden dat jíj wilt en never settle for less!

Wat wilde je worden toen je klein was? Welke dromen had je toen? Gaat je hart daar nu nog steeds sneller van kloppen als je eraan denkt? Dan weet je wat je te doen staat 😉

Wat helpt mij om mijn grote dromen te realiseren en al het werk dat daarbij komt kijken in goede banen te leiden? Dat ga ik natuurlijk met je delen!

Ik ben meester over mijn tijd. Een valkuil van mensen met ADHD is dat ze zoveel gedachten en prikkels tegelijkertijd moeten verwerken, dat het ze moeite kost om zich ergens op te concentreren. Sowieso worden we iedere dag gebombardeerd met allerlei invloeden van buitenaf, dus je hoeft daar echt geen ADHD voor te hebben om je af te laten leiden en jezelf uren bezig te houden met allerlei bullshit. Ik hoor ook vaak ‘Ik wil dit en dat wel doen, maar ik heb er geen tijd voor’

Mijn reactie daarop: ‘🤔🙄’

De realiteit is dat veel van de mensen die dit zeggen minstens een paar uur per week Netflixen en zich bemoeien met andermans leven. Tijd om iets te doen hebben we allemaal niet en dat gaan we ook niet krijgen, dat zal je toch echt zelf moeten maken. Het is maar net waar je prioriteiten liggen. Dit is trouwens geen veroordeling, wel een constatering. Mensen die dit zichzelf wijsmaken zijn niet eerlijk naar zichzelf en dat brengt je nergens. Is dit herkenbaar voor jou? 

Ik kies heel bewust wat ik dagelijks wel en vooral niet doe. Heb ik een drukke (werk)dag? Dan ga ik ’s avonds niet ook nog naar een verjaardag bijvoorbeeld. 

Dat is gewoon too much en ik heb het losgelaten om mensen daarin tegemoet te komen. Ik ben verantwoordelijk voor het bewaken van mijn grenzen en ik zit ook met de gevolgen ervan als ik hier geen gehoor aan geef. Ik stel liever een ander teleur dan mezelf. 

Ik weet dat er mensen zijn die dit egoïstisch vinden, maar ook dat is onzin. In essentie zijn wij mensen namelijk egoïstische wezens. Wij handelen eeuwig en altijd uit eigenbelang. Veel mensen doen zich alleen anders voor en gaan daarmee eigenlijk tegen hun natuur in (wat vervolgens klagen in de hand werkt enzo).

Doe wat past bij jou en creëer een ritme die ervoor zorgt dat jij kunt doen wat je wilt doen. Zonder daarbij anderen te schaden natuurlijk. 

Ik gebruik mijn creativiteit. Mensen met ADHD zijn buitengewoon creatief en hebben het vermogen om “out of the box” te denken. Juist daardoor werd ik vaak ‘gek’ gevonden, omdat mijn brein op dingen komt die inderdaad niet per se alledaags zijn 😅

Hierdoor heb ik lang gedacht dat ik maar beter mijn mond kon houden en als me wel iets werd gevraagd, voegde ik me gewoon naar de mening van de meerderheid. Ik heb mezelf daarmee onnodig lang klein gehouden. 

Veel vrouwen houden zichzelf klein en spreken hun briljante ideeën niet uit. Varen niet hun eigen koers en cijferen zich weg in het belang van anderen. 

Pak je podium! Ik wil je aanmoedigen om juist wél van je te laten horen. Jouw mening en ideeën zijn super waardevol en het zou eeuwig zonde zijn als je niet van je laat horen!

Ik zorg dat ik me kan concentreren. Ik maak altijd een actieplan en die plan ik een maand vooruit. Ik bén mijn bedrijf en daardoor een manusje van alles om het even oneerbiedig te zeggen. Een goede planning is dus het halve werk. 

Ik weet wat er iedere dag moet gebeuren om mijn bedrijf draaiende te houden en dat zet ik vervolgens op mijn actieplan. Natuurlijk komen daar wel eens ad hoc zaken tussendoor, maar ook daar heb ik ruimte voor gereserveerd in mijn agenda. Door mijn actieplan weet ik precies wanneer ik wat moet doen en ook waar ik kan schuiven, of heel bewust niet, als dat aan mij wordt gevraagd. 

Mijn businesscoach zegt altijd: ‘If you fail to plan, you plan to fail’. Zo plan ik bijvoorbeeld een vaste hoeveelheid tijd in voor het beantwoorden van mijn e-mail en socials en daar houd ik me ook echt aan. 

Daarnaast heb ik alle notificaties uitgezet op mijn telefoon, zodat ik niet onnodig afgeleid word door berichtjes die binnenkomen. Dit zijn relatief eenvoudige dingen die iedereen kan doen en ervoor zorgen dat ik me kan concentreren op hetgeen ik op dat moment aan het doen ben. 

Raak jij wel eens spullen kwijt? Dit gebeurde mij zoooo vaak, echt om gek van te worden! Het was niet zozeer dat ik dingen kwijtraakte, ik vergat gewoon altijd wel iets mee te nemen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om alle belangrijke spullen die ik nodig heb of écht niet mag vergeten als herinnering in mijn telefoon te zetten. Ik krijg dan een melding op het moment dat ik bijvoorbeeld weg moet met wat ik allemaal mee moet nemen en zo vergeet ik het niet meer. 

Dit geeft me veel rust, want dat allemaal onthouden lukt me toch niet en ik vind het zonde van mijn energie om dat toch tegen beter weten in te blijven proberen. 

Werk slim, niet onnodig hard is mijn motto 🙌

Focus. Iemand met ADHD, zoals ik dus, heeft vaak super veel ideeën die als een soort razende storm door je hoofd gaan, maar die je natuurlijk niet allemaal tegelijk kunt uitvoeren. Herken je dat?

Het zou zonde zijn als die briljante ideeën daardoor verloren gaan, dus wat ik doe, is ze noteren in de notities op mijn telefoon. Je kunt ze ook opschrijven in een boekje bijvoorbeeld, maar dat boekje ben ik hoogstwaarschijnlijk toch weer binnen no time kwijt. Kijk daarin wat voor jou handig is.

Het gaat erom dat je doet wat voor jou werkt, zodat je je kunt focussen op waar je op dat moment mee bezig bent en dat ook eerst afmaakt voordat je met iets anders begint.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je je eerst concentreert op de belangrijkste taken, de rest van je werk een stuk makkelijker gaat. Focus je dus op één ding tegelijk en je zult daardoor merken dat je je zelfverzekerder en een stuk relaxter gaat voelen!

Wat ik je mee wil geven is, vaar je eigen koers. Houd je eigen grenzen aan en geloof in jezelf. Leer jezelf waarderen als geheel en doe je niet anders voor dan dat je je diep vanbinnen voelt.

En weet dit…

Wat het ook is dat je wilt in je leven. Stop met denken dat iedereen in je zou moeten geloven, want dat hoeven ze helemaal niet. Het is jouw taak om in jezelf te geloven, omdat je het waard bent!

Blijf dromen en droom groot, dat doe ik zelf ook nog steeds.

Op jouw geluk! ♥️

Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *