Every level a new devil

Every level a new devil. Ik ben natuurlijk heel erg bezig met het empoweren van vrouwelijke ondernemers om zichzelf niet langer klein te houden en te doen waar ze dolgelukkig van worden (en waar ze fucking goed in zijn) #womensupportwomen. En zoals ik al heel vaak heb gezegd…

Every level a new devil

Ook nu merk ik dat – als ik niet oplet – ik mezelf klein houd op bepaalde vlakken. Ondanks de gigantische groei die ik heb doorgemaakt komen er ook bij mij weer nieuwe dingen op mijn pad waar ik iets mee mag. 

Dat is helemaal geen ramp verder, gewoon iets waar ik scherp op ben. 

Wat ik om me heen zie gebeuren, is dat heel veel vrouwen in alle toonaarden ontkennen dat ze zichzelf klein houden. ‘Nee hoor, ik hou mezelf echt niet klein. Helemaal niet herkenbaar voor mij.’ 

Is dat ook herkenbaar voor jou? Laten we daar eens even wat dieper induiken!

Het zit ‘m juist in de nuances

Jezelf klein houden kan op super veel manieren. Het zit ‘m juist in de nuances zoals het gebruiken van bepaalde woorden. En dat is waar ik het vandaag met je over wil hebben. 

Weet je, ik word heel vaak vergeleken met een bitch en ik ga niet voor je liegen; daar heb ik in eerste instantie echt wel moeite mee gehad. Natuurlijk weet ik dat ik dat helemaal niet ben, maar er zijn leukere dingen die tegen je gezegd kunnen worden. Toch? Haha. 

Grenzen

Wat ik wel weet is dat ik mega goede grenzen heb en daar heb ik ook heel hard voor gewerkt. Allereerst om mijn grenzen bij mezelf te herkennen en ze vervolgens ook aan te geven. Ik ben me ervan bewust dat mensen daar wat van kunnen vinden en dat niet iedereen dat even leuk vindt. 

Nergens mijn probleem. 

Scenario: Ik ben lekker gefocust aan het werk (wat altijd even duurt, want ADHD’ers zijn net dieseltjes en moeten even op gang komen) en jij komt met veel bombarie mijn kantoor binnen gebanjerd. Zonder even te kloppen en te vragen of het gelegen komt of wat dan ook, gewoon BAM. Hier ben ik! 

En ik moet dan maar alles uit mijn handen laten vallen omdat jíj ineens het geniale idee hebt om mij te storen? 

Dat dacht ik dus niet. Zo werkt het niet, niet bij mij. Ik ben ook bezig. Dat gaat over mijn grenzen. Tenzij er natuurlijk bloed spoed is hè, dat is een ander verhaal. Verder is er niets dat niet kan wachten.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat als iemand iets met mij wilt delen dan wil ik present zijn. De tijd nemen om écht naar je te luisteren. Dat kan ik je niet geven als ik met iets anders bezig ben.

Wanneer ik op zo’n moment mijn grens aangeef, valt dat niet altijd even lekker kan ik je vertellen. 

Laat ik het even heel zwart wit schetsen: Met op dat moment mijn grens niet respecteren zeg je dus eigenlijk ‘Ik ben belangrijker en heb liever dat je alles uit je handen laat vallen om NU naar mij te luisteren.’ 

Haha, think again. Ik chargeer nu natuurlijk heel erg, maar het punt dat ik wil maken lijkt me duidelijk. 

You teach people how to treat you

Jij leert mensen hoe ze met je om moeten gaan. Als ik daardoor een bitch word gevonden, so be it. Liever dat dan dat ik constant mezelf in allerlei bochten wring om alles en iedereen tevreden te houden. Tijd is kostbaar en ik kies dan ook heel zorgvuldig waar ik mijn kostbare tijd aan besteed. 

Het is veel liefdevoller om echt tijd te maken en iemand te zien in plaats van ja, kom maar binnen. Wat is het resultaat denk je van je eigen grenzen niet respecteren? 

Wanneer jij geen respect hebt voor je eigen grenzen, projecteer je de frustratie die dat met zich meebrengt meestal op de ander. En uiteindelijk dient dat dus helemaal niemand, want dat geklaag en ‘vingerwijzen’ na afloop is niet gegrond, want je was er zelf bij. Jij hebt het laten gebeuren. 

Ga even een paar stappen terug: ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit in het vervolg niet meer zo gaat?’ En deel dat vervolgens ook met de persoon in kwestie. Dat is hoe je leert. Geef aan wat de actie van de ander met jou heeft gedaan en hoe je dat in het vervolg graag anders zou zien. Geen verwijten, geen moeilijk gedoe. 

Ik heb dit ook door schade en schande moeten leren. Ik stond altijd voor alles en iedereen klaar en uiteindelijk trok ik gewoon aan het kortste eind. En tuurlijk kan ik daar boos over worden en weet ik veel wie allemaal daar de schuld van geven, maar de enige op wie ik boos kan worden, ben ik zelf. Ik heb het laten gebeuren en dat doe ik nu al heel lang niet meer. 

Wat een B*TCH!

Dat maakt dus dat mensen zoiets hebben van ‘wow, wat een bitch!’ Ik ben vrij duidelijk inderdaad, maar ik ben zeker geen bitch. Ik hou gewoon van mijn grenzen en ik heb er geen problemen mee om die kenbaar te maken. Je grenzen niet aangeven is ook een vorm van jezelf klein houden en dat heeft me veel gekost. Ik houd het graag positief, want het heeft ook mooie, wijze lessen opgeleverd die ik nu met jou kan delen.

Jezelf klein houden helpt niemand. Echt helemaal niemand. Jezelf niet, maar ook de ander niet. En waar ik dus op ben gaan letten is in welke nuances zit het dan eigenlijk? 

Stel je voor je belt ergens naartoe omdat je een pakketje wilt ophalen en zegt: ‘Hey, Ik bel alleen maar even om te kijken hoe laat ik mijn pakketje op kan halen.’

Hoe sterk klinkt dat?

Of deze: ‘Hey, ik bel gewoon eventjes om te kijken hoe laat ik mijn pakketje kan ophalen.’

Dat klinkt bijna alsof je je op voorhand al verontschuldigd voor het feit dat je belt. Dat is heel lang mijn tone of voice geweest, terwijl ik deed alsof het mijn tone of voice was. Wanneer je de woorden alleen maar en gewoon weglaat klink je veel meer in control. 

‘Hey, ik zou graag willen weten hoe laat ik mijn pakket kan ophalen.’ PUNT. 

Hoe klinkt dat?

Dan kom je toch veel meer over als de F*CK IT lady die je bent, maar wat er nog niet helemaal lekker uit komt?

Hele andere look & feel

Dit zijn dus de kleine nuanceverschillen waar ik het over heb en ik hoor ze echt heel regelmatig. Ook bij de vrouwen die het hardst roepen dat ze zich écht niet klein houden. Dat is trouwens nergens een verwijt, wel een constatering. 

Over het algemeen is het zo dat hoe je één ding doet, is hoe je alles doet. Dus als je jezelf in je hele presence klein maakt, dan zal dat echt niet de eerste keer zijn en ook zeker niet de laatste keer. Wat mij altijd helpt, is dat als ik eenmaal iets weet, ik het dan niet meer niet kan weten. Volg je me nog? 

Toen ik eenmaal door begon te krijgen hoe je bepaalde zinnen kunt opbouwen en dat je daarmee een hele andere look & feel neerzet, dan kom je al heel anders over. 

Durf te vragen om wat jij wilt en nodig hebt. 

Wij vrouwen zijn veel te vaak bezig met aardig worden gevonden. En daar doen we ook best veel voor.  We willen liever niet bitchy overkomen, dus verzachten we de dingen die we zeggen maar. Duidelijk zijn en een bitch zijn, zijn twee totaal verschillende dingen. Bestaat dé definitie van een bitch überhaupt wel? Mocht jij hier meer van weten, let me know 🙋🏻‍♀️ 

Ik weet dat ik duidelijk en kort van stof kan zijn. Ik weet het, het is bijna niet voor te stellen, haha. Dat iemand die zo snel en zo veel praat ook een heel kort antwoord kan geven, want in sommige gevallen is nee gewoon een volledige zin. En als iemand dat niet respecteert, dat is niet mijn probleem en dat hoeft ook niet jouw probleem te zijn. 

Every level a new devil

Welke woorden gebruik jij? Jezelf klein houden heeft niet alleen te maken met wat je doet en of je je dromen achterna gaat, maar let ook eens op de details. Hoe doe jij dat? En herken je je hierin?

Ik ben heel benieuwd, super leuk als je dat hieronder in de reacties met me wilt delen! 

XX Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *