Geef jezelf nou eindelijk die schop onder je kont!

Heb je je wel eens afgevraagd hoe de meest succesvolle mensen eruitzagen toen ze begonnen?

Als beginners.

Super flauw natuurlijk, maar niemand heeft alle kennis en weet precies wat ze moeten doen als ze beginnen. Juist door te doen leer en groei je. Eén van de meest belangrijke gewoontes van succesvolle mensen is heel simpel; beginnen.

‘Start before you are ready!’

Deze uitspraak zal je vast niet onbekend zijn en hoe cliché ook, dit is wel hoe het werkt. Het betekent dat je iedere dag actie onderneemt om daar te komen waar je wilt zijn. Het helpt je om de angst die je (waarschijnlijk nu nog) verlamt te overwinnen en om sneller te groeien, te leren en te presteren. 

Wat zou je wél graag willen, maar durf je niet? 

Bijvoorbeeld uit angst om te falen, uit angst voor het onbekende of je vindt dat je er nog niet genoeg van weet. Dat je er nu nog niet klaar voor bent dus. Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je de eerste stap nog niet hebt gezet en je bent ook zéker niet de enige.

Ik heb ook lang gedacht dat dit niet het ‘goede moment’ was en ik vond mezelf ook geen ondernemer, dus een eigen bedrijf beginnen… Daar moest je mij echt niet bellen! En toch ben ik afgelopen jaar in het diepe gesprongen toen het op z’n zachtst gezegd verre van het ‘goede moment’ was. Ik zat namelijk middenin een revalidatietraject vanwege knieletsel en kon toen nog niet eens lopen. Sterker nog, het was überhaupt nog maar de vraag hoe dat zich zou ontwikkelen.

Juist het besef dat het ‘goede moment’ er nooit zal komen en dat het leven super kostbaar is, heeft mij doen besluiten dat ik het gewoon moest doen. Toen ik op mijn kwetsbaarst was heb ik mijn vaste baan in loondienst opgezegd om mijn eigen bedrijf, F.L.Y. Coaching, te beginnen. Trouwens, even totaal off topic (of misschien toch niet helemaal), de afkorting F.L.Y. staat voor First Love Yourself en dat is dan weer niet geheel onbelangrijk om je te helpen gehoor te geven aan je verlangens 😉

Goed, dan weet je dat ook weer! Weer even terug naar waar ik was gebleven… Natuurlijk dacht ik toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt ook wel eens ‘OMG, wat als het niet lukt?!’ om mezelf vervolgens dan weer streng toe te spreken en te denken ‘wat als het wél lukt?’.

Als je ‘waarom’ groot genoeg is, komt de ‘hoe’ ook echt wel goed, maar natuurlijk niet vanzelf. Beginnen voordat je er klaar voor bent houdt simpelweg in dat je stopt met denken en gaat doen. 

Zet die eerste stap. Stuur die mail. Schrijf je in voor die informatiebijeenkomst. Pak de telefoon en voer dat gesprek. Geef (eindelijk!) gehoor aan datgene waar jouw hart sneller van gaat kloppen 🙌

❌ Wat is het niet?

·      Oneindig brainstormen 
·      Alleen maar plannen maken (om vervolgens niets mee te doen)
·      Praten over je idee met jan en alleman en dat zien als actie ondernemen

✔️ Wat is het dan wel?

·      Eropuit gaan!
·      Het échte werk doen (en dus niet alleen maar veilig achter je laptop)
·      In contact komen met like-minded people en je laten inspireren  

‘Moet ik dan nu beginnen?’ 😱

Denk je nog steeds dat je beter kunt wachten op het ‘juiste moment’? Beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen om erachter te komen wat je tegenhoudt. 

Heb je meer informatie nodig?

Met ‘start before you are ready’ wil ik je niet uitnodigen om als een kip zonder kop ergens aan te beginnen en dan vervolgens wel te zien waar het schip strandt. Wat ik wél weet, is dat de mensen die zeggen dat ze ‘eerst uitgebreid onderzoek willen doen alvorens ze ergens aan beginnen’ gewoon vermomd uitstelgedrag vertonen. 

Je kunt je weken, maanden of zelfs jaren ‘’voorbereiden’’ zonder ooit enige vooruitgang te boeken. Op een gegeven moment wordt het écht de hoogste tijd dat je jezelf die figuurlijke schop onder je kont geeft en gewoon begint. Het maakt namelijk geen moer uit of je alles tot in detail vooraf hebt uitgewerkt, want het leven is niet volledig te voorspellen.

Je zult altijd geconfronteerd worden met scenario’s waar je effe niet op had gerekend en die je nu nog niet eens kunt bedenken. Je kunt je zeg maar niet volledig voorbereiden op het leven. Dingen gebeuren nu eenmaal en hoe beter jij gewoon kunt meebewegen, hoe makkelijker én leuker het vervolgens wordt. 

Als ik terugkijk moet ik eerlijk bekennen dat ik mezelf ook volledig heb laten gaan en uuuuren onderzoek heb gedaan naar de meest bullshit dingen. Echt zonde van mijn tijd, maar ja, dat is achteraf natuurlijk altijd makkelijk hè. Ook ik heb me schuldig gemaakt aan vermomd uitstelgedrag. Daarom wil ik jou daar graag voor behoeden, want het helpt je niet verder. 

Je hoeft nu nog niet alles over je droom te weten, niet iedere stap ernaartoe hoeft vooraf in kaart te worden gebracht. Stop dus lekker met je te verstoppen achter je laptop en ga je hart volgen!

Een paar tips om productief te blijven tijdens de onderzoeksfase:

1)    Stel vooraf een duidelijk onderzoeksdoel voor jezelf. Wat wil je onderzoeken? Waar wil je antwoord op voordat je verder kunt? Zoek alleen dat op en weersta de verleiding om oneindig te scrollen op het web!

2)    Geef jezelf een bepaalde tijd om je antwoord(en) te vinden en wees trouw aan jezelf; houd jezelf daar dus ook aan.

3)    Als je de informatie hebt gevonden die je nodig hebt, onderneem dan ook gelijk actie. Laat er niet eerst dagen overheen gaan, zodat die Gremlin in je hoofd (nog meer) belemmerende overtuigingen kan creëren waardoor je alsnog geen stap zet. 

Mocht je trouwens denken ‘euhm, Gremlin? Waar heeft ze het nu weer over?’ Snap ik! Lees hier mijn blog, dan wordt het je allemaal duidelijk 😉

Heb je meer ervaring nodig?

Eén van de engste dingen aan beginnen voordat je er klaar voor bent, was voor mij dat ik (nog) niet zoveel ervaring en knowhow had als de mensen die al langer ondernemen dan ik. 

Maar ja, daar kan je simpelweg niet zoveel aan doen, dat is gewoon een gegeven. Het is alleen wel belangrijk om je tegelijkertijd te beseffen dat je ook nooit beter zult worden als je niet begint. Als je het zo bekijkt dan is dat al helemaal geen reden om nog langer te wachten. Toch? 

Doe ervaring op. Hoe eerder je begint, hoe sneller je leert en groeit.

Heb je een stappenplan nodig?

Je mag natuurlijk zelf antwoord geven op deze vraag. Wat ik je mee wil geven, is dat als je eerlijk bent en geen antwoord op deze vraag geeft met het idee om vermomd uitstelgedrag te vertonen, dan is het antwoord: hoogstwaarschijnlijk niet. 

Beginnen voordat je er klaar voor bent, betekent ook stappen zetten voordat je weet wat het je zal brengen. Wacht je op zekerheid? Dan zal je nooit beginnen en kan je beter stoppen met jezelf voor de gek houden.

Je bent geboren met alles wat je nodig hebt om gehoor te geven aan jouw verlangens, waar jouw hart sneller van gaat kloppen en waar jíj dolgelukkig van wordt. 

Vind een manier om je tijd, geld of ego op het spel te zetten en overwin je uitstelgedrag, zodat je actie gaat ondernemen. Kom uit je comfortzone en kom in de groeizone. Natuurlijk zal je je kwetsbaar en onzeker voelen, echter is het om te groeien belangrijk dat je je behoefte aan comfort en veiligheid loslaat en jezelf traint om dat kwetsbare gevoel te omarmen en leert te waarderen. That’s where the magic happens namelijk! 

Kwetsbaar. Onzeker. Uit je comfortzone gaan. Veel mensen zien dat niet bepaald zitten. En dat snap ik. Waarom zou je dan in godsnaam toch starten voor je er klaar voor bent?

Ben je perfectionistisch? Dan ga je er waarschijnlijk nooit helemaal klaar voor zijn, waardoor je dus ook nooit zal beginnen. Wanneer je niet begint, weet je ook niet of iets gaat werken. Dat weet je pas wanneer je dit in de praktijk gaat testen. Je kunt altijd bijsturen en ook hiervoor geldt, dat kan alleen als je iets in de praktijk hebt gebracht en daardoor weet waar de bottleneck zit. 

Durf fouten te maken. Geloof me, hier leer je echt meer van dan te blijven wachten totdat je helemaal in kaart hebt gebracht welke stap je wanneer zou kunnen zetten en tot 20 cijfers achter de komma alle risico’s in kaart hebt gebracht.  

‘Start before you are ready’ betekent het werk doen, omdat de wereld jou nodig heeft om het te doen. Jouw ideeën zijn belangrijk.

Ik sta achter je en geloof in je. Als jij in jezelf blijft geloven, je inzet om te groeien en leren en jezelf omringt met de juiste mensen, is er niets dat je niet kunt bereiken. 

Wat denk je? Durf je iets nieuws te proberen?

Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *