Hoezo vinden we dit nou zo lastig?

We hebben allemaal zo onze vaste gewoontes. Wees eens eerlijk. Hoe vaak neem je je voor om na de vakantie het patroon van tijdens je vakantie nu écht eens vast te houden… Om vervolgens als de vakantie voorbij is en het ‘normale’ leven weer op gang komt gewoon weer terug te vallen in dezelfde patronen?

’s Morgens gaat je wekker, je staat op, je gaat douchen, kleed je aan en vervolgens ga je ontbijten. Dit ochtendritueel geldt voor veel mensen gok ik zomaar. 

Veel van onze handelingen gaan automatisch. Hier hoef je niet al te veel bij na te denken en dat heeft natuurlijk ook zo z’n voordelen. Als je bij alles wat je doet heel actief na zou moeten denken, pff, ik word al moe bij de gedachte! Maar goed, over de meeste dingen hoef je dus je hoofd niet te breken en dat zorgt voor veiligheid. Je comfortzone zou je kunnen zeggen. Die leefpatronen gaan zo op de automatische piloot, dat wij eigenlijk zelf niet eens merken dat ze er zijn. 

Ik spreek veel mensen die graag iets willen veranderen. Ze willen bijvoorbeeld meer voldoening uit hun leven halen, meer waardering krijgen voor wat ze doen of vaker doen wat ze zelf willen.

Als ik vervolgens de vraag stel hoe lang ze dat al willen, krijg ik de meest uiteenlopende antwoorden. Korte samenvatting: Dat soort wensen zijn zeg maar niet gisteren ineens ontstaan. Sommigen willen dit zelfs al minstens 5 jaar en schamen zich vaak ook een beetje om dit met mij te delen. Dat merk ik, doordat het er meestal nogal hakkelend uitkomt en soms zelfs gepaard gaat met wat rode vlekken her en der. En dan begin ik me toch wel af te vragen hoe het komt dat dit tot op heden dan nog niet is gelukt… Blijkbaar doet het nogal wat met ze.

Waar het dan eigenlijk altijd op neerkomt is dat ze al die tijd simpelweg geen stappen hebben gezet om het ook echt anders te gaan dóén.

Is dit vreemd? Ik zou zeggen van wel, omdat iedereen met gezond verstand heus wel kan bedenken dat een wens (meestal eindeloos :-)) uitspreken er natuurlijk niet voor gaat zorgen dat ‘ie vervolgens ook uitkomt. Niets wordt vanzelf beter, tenzij jij er zélf iets aan gaat doen. Jij bent verantwoordelijk voor je acties en daarmee de resultaten in je leven.

Een veelvoorkomend issue is dat er wel plannen worden gemaakt (en die zien er vaak nog picobello uit ook) om vervolgens gewoon helemaal niets mee te doen. Het zal je niet verbazen mag ik hopen dat je daardoor dus ook precies blijft waar je nu bent. Je kunt jarenlang bezig zijn met plannen maken, maar dat is niet waar het om gaat als je verandering wilt bewerkstelligen. Of naja, laat ik het zo zeggen, dat is niet het enige. 

En trouwens, mocht jij je hierin herkennen, daarin ben je ook zeker niet de enige. Dit gebeurt naar schatting namelijk bij zo’n 90% van de mensen. 

Wat maakt nou dat we veranderen zo lastig vinden? Het is in ieder geval helder dat er een groot gat zit tussen het plan en het doen. Maar hoe komt dat? Daar zijn heel veel redenen voor te bedenken en ik beperk me nu even tot de drie meest voorkomende.

De allergrootste boosdoener is dat er te veel nadruk wordt gelegd op het resultaat en te weinig op het gedrag dat ervoor nodig is om dat resultaat ook daadwerkelijk te bereiken. Het gedrag en daarmee je acties zijn de ontbrekende schakel tussen het plan en het uiteindelijke resultaat. 

Ten tweede wordt ons gedrag niet alleen bepaald door onze eigen intenties, maar ook door de invloeden vanuit onze omgeving. Veel van ons gedrag wordt (onbewust) beïnvloedt door onze omgeving. Het is daarom heel belangrijk dat je niet alleen je eigen intenties weet te managen, maar ook je omgeving daarop aanpast. 

Met wie ga je om? Er wordt wel eens gezegd dat we het gemiddelde zijn van de vijf mensen met wie we het meest omgaan. Het is dus heel belangrijk om zorgvuldig te kiezen wie je toelaat in je ‘inner circle’. 

“Als je met 5 zelfverzekerde mensen omgaat, word jij de 6e

Als je met 5 intelligente mensen omgaat, word jij de 6e

Als je met 5 miljonairs omgaat, word jij de 6e 

Als je met 5 idioten omgaat, word jij de 6e”

Tot slot zijn we vaak ook nog eens heel ongeduldig (I know the feeling 🙋‍♀️). We zijn allemaal op zoek naar die ene quick fix die ons NU dat geweldige resultaat oplevert waar we al zo lang op hopen (met alleen hopen kom je ook niet ver trouwens). Dit is denk ik toch wel de grootste reden waarom we onze focus, wilskracht en discipline verliezen om onze doelen en dromen werkelijkheid te laten worden.  

Je hoeft echt niet altijd veel te veranderen om veel te veranderen. Snap je wat ik bedoel? 

Ik wil je uitnodigen om voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden die je helpen om kleine stapjes te zetten richting het realiseren van je doelen en dromen:

• Waar ga je deze week mee door?

• Waar start je deze week mee?

• Waar stop je mee deze week?

Je hebt zoveel meer in je dan je denkt. Waarom zou je genoegen nemen met minder? 

Denk je dat Oprah Winfrey zo groot is geworden door alleen de dingen te doen die ze leuk en makkelijk vond? 

Zet eindelijk eens die stappen. Hoe klein ze ook zijn, begin gewoon. Ook al heb je geen zin, doe het dan tóch. Zo train je trouwens ook gelijk je discipline en doorzettingsvermogen 💪

Wat heeft dit blog jou geleerd? Leuk als je het hieronder met me wilt delen 😊

Ga ervoor en laat je niet tegenhouden door die vervelende stemmetjes in je kop. Op jouw succes!

Veel liefs,

Zahra 

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *