Naar wiens dromen werk je toe?

Wat wil jij bereiken?

Het is eigenlijk heel simpel. Verandering is onvermijdelijk en vooruitgang is optioneel. Je gaat of vooruit of achteruit, maar hoe dan ook, er zit altijd beweging in. Welke kant op, dat is jouw eigen keuze. Nu je dit weet, hoezo zou je dan niet van de gelegenheid gebruik maken om te ontdekken hoe je het leven kunt creëren dat je wilt?

Wat mij opvalt is dat veel mensen denken dat ‘krijgen wat je wilt in het leven’  betekent hard werken, loaded zijn (lees: veel geld hebben 😜) en iedere dag je best doen op weg naar iets beters. 

Ik zou de laatste zijn die zegt dat dit onjuist is, echter is de hamvraag: Naar wiens dromen werk je toe? Zijn ze wel van jou? 

Voordat je vooruitgang kunt boeken, is het belangrijk om eerst even naar binnen te kijken en de dingen te zien zoals ze zijn, zoals je wilt dat ze zijn en er vervolgens voor te zorgen dat het lukt! 

Deze drie dingen kunnen worden onderverdeeld in een aantal stappen die je direct kunt toepassen om het leven te creëren dat je wilt. 

Ben je er klaar voor?! Zo niet, jammer dan, want hier komen ze!

Zie de dingen zoals ze zijn

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar wij mensen hebben de vervelende neiging om dingen als beter of slechter te zien dan ze zijn. Dit heeft verschillende oorzaken, maar de grootste boosdoeners zijn de beperkende overtuigingen die we hebben. Begrijpen waarom je bent zoals je bent en waarom je doet wat je doet is echt essentieel om het leven te kunnen creëren dat je wilt. 

Even een kleine gewetensvraag tussendoor… Kijk eens eerlijk naar je leven. Kun je dan zeggen dat je trouw bent aan jezelf?

Alleen als je in contact komt met jezelf en weet waarom je doet wat je doet kun je stoppen met je achter een masker te verschuilen en met het najagen van doelen die je niet écht wilt. 

En dan nu de ongenuanceerde versie: Stoppen met het leven leiden van iemand anders dus 🙂

Een visualisatie oefeningetje

Stel je eens voor, bij voorkeur met je ogen dicht, dat je een jaar of 90 bent en relaxed vanuit je schommelstoel terugkijkt op je leven. 

  • Waar ben je dan het meest trots op?
  • Waar heb je spijt van?
  • Is er iets dat je had willen bereiken of waar je meer tijd voor had willen maken?

Visualiseer nu de dingen waar je spijt van hebt en waar je het meest trots op bent als doelen. Wat helpt is om dit te benaderen alsof je het al hebt gedaan en woorden te gebruiken als ‘ik ben’ en ‘ik kan’.

Last van keuzestress? Dan wordt het vrij lastig

Om het leven te creëren dat je wilt, is het belangrijk dat je beslist dat je dit meer dan wat dan ook in je leven wilt en het allerbelangrijkste is dat je ook écht gelooft dat je het kunt bereiken. 

Zonder deze ingrediënten gaat het gewoon simpelweg niet lukken. Je kunt nog zo hard werken, als je er diep vanbinnen eigenlijk helemaal niet in gelooft, kom je niet daar waar je wilt zijn. Wie houd je dan voor de gek? Mij in ieder geval niet. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat succesvolle mensen een ‘interne locus of control’ hebben. En nu vraag je je vast af; wtf is dat? Dat zal ik je uitleggen.

Locus of control gaat over de mate waarin je het gevoel hebt dat je controle hebt over situaties die jouw leven beïnvloeden. Dit heeft namelijk invloed op hoe je op gebeurtenissen reageert, maar ook op jouw motivatie om vervolgens actie te ondernemen. 

Het komt er dus op neer dat het gevoel van controle invloed heeft op ons gedrag en de keuzes die we maken in ons dagelijks leven. Jij kiest zelf hoe je reageert op de dingen die op je pad komen. Ben jij dan de piloot of de passagier?

Het is echt super belangrijk om ook prioriteit te geven aan jezelf en je dromen. Misschien is het een idee om het schuldgevoel die hier vaak bij komt kijken los te laten? 

Het kan namelijk zijn dat je grote veranderingen in je leven moet doorvoeren om daar te komen waar je graag wilt zijn. Ongemerkt verzinnen we dan vaak allerlei excuses waarmee we onszelf klein houden en waardoor ooit, nooit wordt. 

Ga in de actiemodus 🚀

Ook dit is eigenlijk weer heel simpel en toch wordt deze stap vaak gewoon helemaal geskipt. Ik zit soms vol verbazing te luisteren naar mensen die mij in alle geuren en kleuren kunnen vertellen wat ze wel en niet zouden moeten doen om daar te komen waar ze willen zijn en er vooral zelf heilig van zijn overtuigd dat ze echt een keuze hebben gemaakt. Om vervolgens gewoon precies geen stappen te zetten richting het realiseren van hun doelen. 

Daar ontregel ik een klein beetje van…

Als er namelijk geen actie is ondernomen, heb je ook niet echt besloten. Anders zou je het gewoon doen, je weet wat je wilt en wat ervoor nodig is, toch? Waar wacht je dan op?

Ik vind het helemaal prima als mensen een mediocre leven willen leiden. Als dat is wat je gelukkig maakt, ga daar dan vooral voor. Mocht je daar toch niet helemaal tevreden mee zijn, wees dan vooral niet één van die mensen die genoegen neemt met een ‘gewoon’ leven. 

Om het leven te creëren dat je wilt, wordt van jou gevraagd om een brug te bouwen tussen het punt waar je nu staat en waar je wilt zijn. Stel doelen, schrijf ze op, praat erover. Door ze op te schrijven en erover te praten denken je hersenen dat het al is gebeurd. Als het dan vervolgens daadwerkelijk zo is, versterk je dit hele proces en train je je hersenen om succes te verwachten, wat leidt tot meer succes. 

Geloof in jezelf

Onze menselijke behoefte aan zekerheid kan roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat we vast blijven zitten in patronen waarvan we weten dat ze ons niet (meer) dienen. Het is niet altijd gemakkelijk om het leven te creëren dat je wilt, maar als je bereidt bent het moeilijke te doen, wordt daarna alles leuker én makkelijker!

Veel mensen blijven zitten in ongelukkige relaties, simpelweg omdat ze vertrouwd voor ze zijn. Of ze blijven zitten bij die ene k*t baan, omdat ze een vast inkomen hebben. Het doorbreken van deze patronen vraagt een sterk geloof in jezelf en een eigen visie. 

Ook niet geheel onbelangrijk trouwens, vergeet vooral niet om je successen te vieren en te leren van je fouten. Faal je weg naar succes! Ga voor jezelf na waar het mis ging, maar blijf hier vooral niet te lang in hangen. Focus je altijd op de oplossing.

Alles waar jij van droomt kun je realiseren. En als ik heel eerlijk ben, je kunt waarschijnlijk nog meer realiseren dan je nu kunt dromen. Ik moet mezelf soms ook echt even knijpen om te checken of wat ik meemaak wel echt waar is.

Groei is verslavend en ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat wanneer je eenmaal groeit, je niet meer te stoppen bent. 

Eén van de belangrijkste dingen waar ik de afgelopen 10 jaar achter ben gekomen, is dat je manier van denken eigenlijk allesbepalend is. Je kunt nooit groter worden dan je eigen gedachten. 

Durf jij groot te dromen en nieuwe dingen te ontdekken? Durf je voor jezelf te kiezen? 

Dit hele proces speelt zich af tussen je oren en het leuke is, dat kun je dus gewoon trainen. Het is heel belangrijk om bewust uit die vicieuze cirkel, the rat race of life, te stappen. En geloof me, ik weet hoe lastig dat is.

Daarom heb ik deze week een aantal plekken voor je opengezet voor een gratis strategiegesprek. Je moet het namelijk zelf doen, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen! Om écht stappen te maken heb je de juiste mindset, mensen en begeleiding nodig. Ik denk graag met je mee en deel met alle liefde en passie de tips met je die mij hierbij hebben geholpen. 

Heb je wel eens een topsporter gezien die helemaal in z’n eentje aan de top is gekomen? Nee precies, ik ook niet. 

Wacht dus niet langer en plan hier jouw gratis strategiegesprek in. 

Ik ben super benieuwd welke grote dromen jij hebt. Leuk als je het me hieronder in een reactie laat weten, ik reageer altijd!

Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *