De persoon die je niet wilt zijn, maar wel degelijk bent

Ieder mens heeft een schaduwkant. Dit is de persoon die je niet wilt zijn, maar wel degelijk bent.

Dit is een kant in ons die we liever verborgen houden. Niet alleen voor de buitenwereld, maar ook voor onszelf. 

Veel mensen ontkennen dat ze een schaduwkant hebben. En zo lang je dit blijft ontkennen, zal je nooit écht volledig jezelf zijn, als geheel. Het belemmert je ook behoorlijk trouwens, daarover later meer.

PS Geen fan van lezen, maar wel van luisteren? Dan raad ik je aan om mijn podcast te beluisteren. Hier leg ik je uit hoe je schaduwkant ontstaat en wat het je oplevert om dit aan te pakken!

Mijn eigen schaduwkant

Hoe kun je iets wat je niet ziet, of beter gezegd niet wilt zien, aanpakken? 🤔

Zo lang je je schaduwkant niet aanpakt, zal het altijd voor verstoring zorgen in je leven. In je schaduwkant zit namelijk je grootste kracht verborgen en het maakt je een completer mens wanneer je ernaar durft te kijken. Het heeft veel impact op wat je doet en hoe je bepaalde dingen doet.

Ik heb natuurlijk ook een schaduwkant. Toen ik net met mijn bedrijf was gestart, had ik veel moeite met het vragen van geld voor mijn producten. Ik heb altijd geleerd dat je niet te veel geld mag vragen voor het helpen van mensen. ‘Je bent er om iemand te helpen. Je gaat toch niet over de rug van iemand dankzij zijn of haar ellende veel geld verdienen? Zoiets doe je gewoon niet!’ Dit is een beperkende overtuiging die ik veelvuldig in verschillende contexten heb gehoord. En dat gaat echt wayyy back, dus je zou kunnen zeggen dat ik ermee ben opgegroeid.

Met die behoorlijk beperkende gedachtegang (weet ik nu achteraf) ben ik dus ook mijn bedrijf gestart en ik begon me al gauw vreselijk te irriteren aan de high-end prijzen die sommige collega coaches vroegen. Waarmee ze ook nog te pas en te onpas te koop liepen natuurlijk. Echt walgelijk vond ik het, haha.

Maar, veel belangrijker. Wat maakte nou dat dit mij zo vreselijk irriteerde? Ze doen me tenslotte niets aan en ik hoef er natuurlijk ook helemaal niet naar te kijken. Waarom irriteerde mij dit dan toch? Dat was dé vraag waar ik antwoord op wilde hebben.

Ik begon voor mezelf op te schrijven wat me nu eigenlijk precies zo irriteerde en kwam tot de realisatie dat het vooral iets over mij zei en niet zo zeer over die coaches. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want sommige coaches zijn echt verschrikkelijk slecht en vragen wel idioot hoge bedragen. Dat is weer een heel andere discussie waar nu verder niet op in ga.

Kleine side note: Mocht je het trouwens leuk vinden om te horen wat mijn visie is op de trend (online) coaching, bekijk dan hier de tv uitzending van ‘Happy Trending’.

Dan nu weer terug naar mijn schaduwkant. De high-end prijzen die ik sommige collega’s zag vragen triggerde iets in mij. Dat was duidelijk. En een trigger is altijd een schaduwkant. Je ego die weer even gedag komt zeggen.

Nu had ik er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om mijn irritatie vooral niet bij mezelf te zoeken, dat is een strategie die heel veel mensen hanteren. Het is ook best wel confronterend om naar jezelf te kijken en te onderzoeken wat het gedrag van de ander, en dan vooral jouw reactie daarop, zegt over jou. Toch is dat het meest waardevolle cadeau dat je jezelf kunt geven, want in je schaduwkant zit je goud en het zou eeuwig zonde zijn als je daar niets mee doet.

De mensen die mij al langer volgen, weten dat ik mezelf ook heel lang klein heb gehouden en dat heeft onbewust ook veel invloed gehad op mijn money mindset. Ik stond niet écht voor mijn waarde en hield mezelf daardoor klein. Ondertussen weet ik dat ik fucking goed ben in wat ik doe en het leven van mijn klanten verandert drastisch – in positieve zin natuurlijk 😉 – tijdens én na hun samenwerking met mij. En hier vraag ik nu ook gewoon de prijzen voor die ik mag vragen, omdat mijn producten het simpelweg waard zijn. Natuurlijk hoef je mij niet op mijn woord te geloven, dat is net zoals als ‘Wij van WC eend’, dus ik laat hier graag de resultaten van mijn klanten voor zich spreken.

Stop met jezelf saboteren!

Hetgeen je niet accepteert kost veel energie en je houdt jezelf klein. Het belemmert je in je ontwikkeling en je persoonlijke groei. Het is dus tijd om te stoppen met jezelf te saboteren en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.

Om dieper in je schaduwkant te duiken, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze is ontstaan.

Ontstaan van je schaduwkant

1. Afkeuring van de buitenwereld

Tijdens de jaren dat je opgroeit krijg je vanuit de buitenwereld allerlei oordelen mee over wat ‘normaal’ is, wat er van je wordt verwacht en hoe je je moet gedragen om ‘leuk’ te worden gevonden. Als kind nemen we dat allemaal voor waarheid aan en dit werkt (onbewust) door tot in de verre volwassenheid.

2. Bepaalde positieve eigenschappen werden niet gezien toen je jong was

Dit zijn positieve eigenschappen die vroeger werden bestempeld als negatief en je ook als zodanig hebt gelabeld voor jezelf, waardoor je ze hebt weggestopt. Een mooi voorbeeld hiervan is assertief zijn als meisje. Een weerwoord? Dat was echt not done! Als meisje leerde je juist dat je vooral lief en aardig moest zijn in plaats van voor jezelf op te komen, terwijl dit laatste juist heel waardevol is.

Wat levert het op om dit aan te pakken?

Het is noodzakelijk voor je persoonlijke groei om schaduwwerk te doen. Je kunt nooit schaamteloos jezelf zijn als je niet accepteert dat je schaduwkant bestaat en dat deze dus wel degelijk een onderdeel is van jou. Of je dit nu wilt zien of niet.

Alles in het leven bestaat uit polariteiten: Donker en licht. Groot en klein. Alles heeft een tegenhanger en zo werkt dat ook met persoonlijke eigenschappen. Het één bestaat niet zonder het ander.

We reageren meestal vanuit ons ego. Een trigger is altijd een schaduwkant, dus wees dankbaar voor alle frustratie en irritatie die de buitenwereld je geeft. Hoe zwaarder de situatie, hoe meer je eruit zal halen. Je leert er super veel van, als je het recht in de ogen aan durft te kijken dan tenminste…

Ontdek jouw schaduwkant

Ik wil je uitdagen om eens te kijken welke mensen je veroordeelt en met welk gedrag je moeite hebt bij deze mensen.

Dit is gedrag dat je niet alleen afkeurt bij deze mensen, maar vooral bij jezelf. Je schaduwkant is namelijk jouw spiegel. Met name bij vreemden werkt deze oefening heel goed.

Wanneer je bijvoorbeeld op een feestje komt en er is 1 persoon die er met zijn of haar gedrag op een negatieve manier uitspringt voor jou, reken er dan maar op dat deze persoon eigenschappen heeft die jij hebt verstopt in je schaduwkant. En hoe heftiger de emotie is die je voelt, hoe meer je deze eigenschap onderdrukt.

Ga jij deze uitdaging aan? Het zal je gegarandeerd nieuwe inzichten geven! Super leuk als je met me wilt delen hoe het is gegaan. Mocht je naar aanleiding van mijn blog nog vragen hebben, laat het me dan ook gerust even weten. Ik reageer altijd en denk graag met je mee!

Go for it 🚀

Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *