Start before you're ready

Start before you’re ready!

Hoe gaat het met je? Ik hoop dat alles goed met je gaat.

Een kleine twee weken geleden ben ik naar het live event van mijn business coach geweest en wauw, wat een inspirerende dag was dat! 

Ik heb super leuke nieuwe connecties gemaakt en waardevolle inzichten gekregen die ik graag met je wilde delen. En toen… Werd ik ziek! Zo erg zelfs, dat ik er afgelopen week echt helemaal af lag en alleen het hoognodige heb gedaan om mijn business draaiende te houden. 

De verplichte rust afgelopen week heeft me veel inzichten gegeven trouwens. Het waardevolste inzicht voor mij, was dat ik gehoor heb gegeven aan mijn eigen behoeften en niet door ben blijven gaan ten koste van mezelf. Iets wat ik vroeger aan de lopende band wél deed en veel mensen om me heen nog steeds zie doen. 

Lukt het jou om jezelf te geven wat je nodig hebt? 

Wat ik ook nog even wil benadrukken, is dat ik dit niet had gekund zonder de fantastische mensen om mij heen! Mensen waar ik mee samenwerk en natuurlijk mijn inner circle

Rotte appels

Wanneer het allemaal goed gaat, valt het niet zo op met wat voor rotte appels je je mogelijk omringt. Wanneer het daarentegen allemaal niet zo voorspoedig verloopt, is dát het moment waarop je kunt zien wat de kwaliteit is van je contacten. Ik let daarom heel goed op wie ik toe laat tot mijn inner circle. Dat heb ik ook “the hard way” moeten leren hoor, geloof me. 

Maar goed, tot zo ver dus hoe het mij de afgelopen week is vergaan, haha. 

Waar ik het vandaag met je over wil hebben is commitment. Ik ben eerst even benieuwd; Wat komt er als eerste in je op als je hieraan denkt? 

Voor mij betekent het inzet en betrouwbaarheid.

Commitment

Commitment geeft je een doel. Het is nooit af. Het is persoonlijk. Het geeft je focus. Het maakt je een betere leider. Wie je bent en wat je doet, heeft invloed op alle gebieden van je leven en daarmee ook op het leven van anderen.

Hoe kom je er nu achter waar je je aan wilt committen? 🤔

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je wilt. Als ik mijn klanten de vraag stel ‘Wat wil jij?’ wordt er vrijwel direct geantwoord met ‘Dat weet ik niet.’ Dat is dus echt regelrechte bullshit.

Iedereen heeft een verlangen, iedereen heeft íets waar zijn hart sneller van gaat kloppen wanneer je eraan denkt. Je hoeft het antwoord op de vraag wat je wilt echt niet direct te weten, daar mag je gerust even over nadenken. 

Als ik je vraag naar je diepste verlangen, datgene waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Wat is dan jouw antwoord? 

Het is juist de bedoeling dat dit iets is dat angst bij je oproept, anders is je verlangen simpelweg niet groot genoeg (en dan snap ik trouwens al helemaal niet waarom je nog geen actie hebt ondernomen 🤐).

Je moet het niet ‘gewoon’ willen. Je moet het écht willen! Als je waarom groot genoeg is, komt de hoe altijd goed. Je bent dan namelijk bereid je in te zetten om precies daar te komen waar je wilt zijn, no matter what. 

Dat brengt mij op het volgende: betrouwbaarheid.

‘De manier waarop je één ding doet, is de manier waarop je alles doet’

Als ik dit tegen mijn klanten zeg, vinden ze dat op z’n zachtst gezegd minder prettig en daarom is hier voor veel mensen de grootste winst te behalen. 

Bij het behalen van je doelen zijn twee dingen heel belangrijk:
1)    Discipline
2)    Doorzettingsvermogen

Ook de juiste mindset is van cruciaal belang

Klanten vertellen mij vaak wat er allemaal goed ging en vertellen vervolgens tussen neus en lippen door wat er niet zo goed ging. Herkenbaar?

Meestal vinden ze dat niet zo erg, want er zijn ook dingen heel goed gegaan. Toch? En dat is natuurlijk top, begrijp me niet verkeerd, maar… Hoe je één ding doet, doe je alles. 

Net niet gehaald, is gewoon niet gehaald. Dat klinkt onaardig, maar als je jezelf laat wegkomen hiermee, zal je geen enkel doel écht behalen.

Wanneer je ergens moet zijn waar je nog nooit eerder bent geweest en je begint gewoon lukraak te rijden, dan zeg je toch ook niet ‘Ik ben net niet op mijn bestemming aangekomen, maar ik was er wel bijna! Ik was daar ergens in de buurt’. 

Je bent gewoon niet aangekomen. Punt. Omdat je niet hebt gedaan wat ervoor nodig was om daar te komen.

Stel je hebt voor jezelf ambitieuze doelen gesteld. Dit kunnen doelen zijn voor je werk of je gezondheid, dat maakt niet uit. Onderweg zullen je discipline en doorzettingsvermogen écht worden getest. Dat is het moment waarop de meeste mensen dan ook afhaken. 

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, op bepaalde vlakken gaan dingen heel goed. Tegelijkertijd zijn er ook altijd wel vlakken waar we dingen laten liggen. Daar kunnen we gewoon eerlijk over zijn tegen elkaar, toch?

De dingen die we laten liggen, zijn vaak van die kleine dingen die niet zo heel boeiend lijken te zijn. Het tegendeel is waar, die kleine dingen zijn wel degelijk belangrijk!

Die kleine dingen zijn namelijk een reminder voor jezelf hoe gedisciplineerd je bent. Daarom poetsen militairen áltijd hun schoenen en maken ze áltijd hun bed op. 

Alle kleine dingen tellen als het gaat om het ontwikkelen van discipline en uiteindelijk zelfvertrouwen. 

Ben jij het ermee eens dat de manier waarop je íets doet, ook de manier is waarop je alles doet?

Laten we eens kijken waar dit voor jou mogelijk van toepassing kan zijn. Belangrijk is dat je eerlijk bent naar jezelf en daarmee dus betrouwbaar. Veel mensen liegen tegen zichzelf en houden daarmee zichzelf voor de gek. Niemand kan je gedachten lezen, dus jezelf voor de gek houden is sowieso geen duurzame strategie om mee in het leven te staan. 

Wanneer je de mogelijkheid hebt om je mening te uiten, spreek je je dan uit? Of houd je je mond en laat je anderen eerst hun zegje doen?

Wat jouw waarheid ook is, het is waarschijnlijk dat je dit in vrijwel iedere situatie op deze manier doet. Dit gaat niet over goed of fout, het is ook nergens een verwijt. Wel een belangrijke constatering.

Het gaat erom dat je je hiervan bewust bent, zodat je vervolgens bewuste keuzes kunt maken die gericht zijn op de resultaten die je in je leven wilt. 

Als je er structureel voor kiest om je in bepaalde situaties niet uit te spreken uit angst of ‘omdat dat niet is wat je doet’, mis je kansen die je mogelijk niet meer krijgt.

Ik heb persoonlijk een hekel aan dat nare onderbuikgevoel achteraf, wanneer ik dondersgoed weet dat ik ervoor heb gekozen om lekker veilig in mijn comfortzone te blijven uit angst, in plaats van te vragen om wat ik nodig heb of aan te bieden wat ik weet. Daarmee houd je jezelf klein en het zorgt voor een selffulfilling prophecy. 

Voel je je niet goed genoeg, omdat anderen je dat gevoel geven? Of voel je je niet goed genoeg, omdat je jezelf niet laat zien?

Wanneer je bijvoorbeeld graag de controle hebt, wil je alles onder controle hebben en vooral houden. Dat is super stressvol en ook nog eens onmogelijk. 

Hetzelfde geldt voor mensen die geen risico willen nemen. Je zult dan waarschijnlijk alles laten liggen wat riskant aanvoelt en vervolgens klagen dat anderen meer kansen krijgen dan jij. Dat is dus een klassiek voorbeeld van jezelf voor de gek houden en je pakt ook gelijk de slachtofferrol nog even lekker mee.

Wat mis je? Kijk eens hoe je iets doet en vind de parallellen met uitdagingen in je leven. Begin keuzes te maken op basis van de resultaten die je in je leven wilt in plaats van op basis van wat comfortabel of een gewoonte is. Ik beloof je, dat je dan een aantal geweldige nieuwe mogelijkheden voor jezelf zult creëren! 🙌 

Start before you’re ready!

Hoezo zouden we eigenlijk wachten om hiermee te beginnen? Laten we dit nu direct toepassen!

Kijk in het komende uur naar alles wat je doet en denk na over waar je dat nog meer in je leven op deze manier doet. Komt dat gedrag of de keuze die je maakt je ten goede en brengt het je in de richting van de dingen die je écht wilt in je leven? 

Is het antwoord daarop NEE? Dan is het tijd om een andere keuze te maken. Als je namelijk doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus, creëer vandaag nog nieuwe mogelijkheden voor jezelf door gewoon andere keuzes te maken.

Hoe nu verder? Op wat voor leven wil je als je een jaartje of 90 bent vanuit je luie schommelstoel terugkijken? Een leven waarin jouw dromen en idealen nooit werkelijkheid zijn geworden en dat ooit, nooit wordt? Op een leven waarin iedereen je aardig vond, maar waarin jij nooit hebt kunnen doen waar je zélf gelukkig van werd?

Blijft het bij ooit op een dag of kom je in actie en ga je het nu écht eens anders doen? 

Wanneer je klaar bent om in actie te komen en jezelf ook af en toe kritisch onder de loep te nemen, dan wil ik je van harte uitnodigen om lid te worden van mijn gratis Facebook groep: F#CK IT Ladies Club! 
Klik hier om lid te worden >>>

In deze groep delen we praktische tips, tricks en inspiratie met elkaar. Als actief lid van deze groep krijg je de support die je nodig hebt en dat maakt het veel leuker om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken! Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen 😉

Tot slot nog even dit… Het verhaal dat je jezelf vertelt is jouw werkelijkheid en die werkelijkheid bepaalt jouw visie en de resultaten die je behaalt. 

Ik wil je uitnodigen eens na te denken over situaties en gebeurtenissen in je leven en afsluiten met de vraag: ‘Doe jij dan op dit moment wat je écht graag wilt?’

Nog een heel mooie dag gewenst en geniet lekker van het zonnetje ☀️

Veel liefs!
ZahraLeuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *