Succes heeft een dorp nodig, geen privé eiland

Hoe kijk jij eigenlijk naar groot dromen?

Ik besef me iedere dag wat een voorrecht het is om groot te dromen. Dat ik er een prioriteit van maak om het vooral niet druk te hebben met overleven, maar juist dagelijks bezig ben met mijn grote dromen te laten overleven. De wereld om ons heen verandert razendsnel en wanneer er dingen op ons pad komen waar we even niet op hadden gerekend, snap ik als geen ander dat het heel verleidelijk is om je dromen op te geven. 

Hoe groot waren je dromen als kind? Mijn dromen waren als kind groot, met de nadruk op waren 😒 Benieuwd waarom? Lees dan hier mijn hele verhaal.

Kinderen barsten van de dromen en ambities, maar naarmate we ouder worden begint het leven in de weg te staan. Hierdoor ontwikkelen we overtuigingen die ons machteloos maken en dan begint het lijden aan faalervaringen en tegenslagen. 

Hoezo zou je je dromen opgeven?

Je dromen opgeven is normaal. Wij mensen zijn onvolmaakte wezens en geven onze dromen om allerlei redenen binnen no time op, meestal uit angst om te falen. 

Als je iets onderneemt en het gaat niet helemaal zoals je had gewild, dan is het verleidelijk om het lekker te laten zitten en tegen jezelf te zeggen: ‘Ik ben hier gewoon niet goed in’  en vervolgens voor de makkelijke uitweg te kiezen. Herken je dit?

Snakken naar zekerheid en de behoefte om pijn te vermijden is een menselijke behoefte. Daarom blijven we ook het liefst lekker veilig in onze comfortzone. Als je ook maar met het puntje van je teen uit je comfortzone gaat, begint je brein ineens overal aan te twijfelen en zich af te vragen waar de fuck zijn zekerheid is gebleven. Het is belangrijk om hier kritisch op te zijn bij jezelf, want in je comfortzone is niet waar de ‘magic happens’ zeg maar.

Veel mensen geven al op voordat ze überhaupt zijn begonnen en dat is super zonde!

‘Doubt kills more dreams than failure ever will’

Mijn levensmissie

In mijn werk ben ik dagelijks bezig ambitieuze vrouwen (en heel soms ook mannen 😜) die een leven leiden dat in het teken staat van iemand anders, waardoor ze constant op hun tenen lopen en aan zichzelf twijfelen, te helpen ‘schaamteloos’ zichzelf te zijn, schijt te hebben aan wat een ander daarvan vindt en eindelijk te doen waar ze zélf dolgelukkig van worden.

Ik zie het echt als mijn levensmissie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen bij het overwinnen van diepgewortelde beperkende overtuigingen die niet alleen roet hebben gegooid in hun grote dromen, maar ook in hun geloof dat ze deze waar kunnen maken!

Groots dromen kun je gewoon leren. Het hebben van een droom is geen fantasie of iets onbereikbaars. Het heeft maar een klein beetje écht geloof van jou nodig dat jouw visie werkelijkheid kan worden en daar ga je 🚀

Ik zie regelmatig vrouwen met ongelooflijk veel potentie vastzitten in het leven van iemand anders. Iedereen weet wat ze zouden moeten doen om een leven te leiden zoals ‘het hoort’, maar dat maakt lang niet iedereen gelukkig. Logisch ook, want er is geen one size fits all, dit is jouw leven en we zijn allemaal anders. Dat is ook juist zo mooi vind ik.

Misschien ooit…?

Het leven heeft een deadline. Je toekomst wordt alleen maar korter en dat is iets waar in mijn ogen veel te weinig bij stil wordt gestaan. We weten het allemaal en toch doen we massaal alsof we het eeuwige leven hebben. Think again. 

Het is aan jou om te bepalen wat je waard bent en daar vervolgens gewoon voor te gaan. Durf te investeren in jezelf. Veel vrouwen zijn terughoudend om in zichzelf te investeren onder het mom van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ 

Voor jezelf opkomen is zo’n eigenschap waarvan veel meisjes vroeger hebben geleerd dat dit er niet mocht zijn. Meisjes moesten vooral lief en zorgzaam zijn. Tegengas geven? Doe dat vooral maar gewoon niet! Dit werd gelabeld als negatief en onderdrukt. Voor veel volwassen vrouwen is voor zichzelf opkomen daardoor nu nog steeds een issue.

‘Investeren in mezelf? Zahra, ben je gek geworden?’

Echt succes vereist een investering in jezelf. Ik leer iedere dag van mijn klanten, meer dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ik blijf onder de indruk van de vooruitgang die ze boeken, die eigenlijk altijd groter is dan ze vooraf zelf voor mogelijk hadden gehouden. 

Wat mijn klanten met elkaar gemeen hebben, is dat ze beginnen te begrijpen dat ze het aan precies niemand verplicht zijn om wie dan ook een beter gevoel te geven als dat betekent dat ze daarvoor zichzelf moeten opofferen. In plaats daarvan zien ze hun eigen waarde, investeren in hun visie en leven op hun eigen voorwaarden. 

Dit is direct ook waar het allemaal om gaat; een manier van leven voor jezelf creëren, zodat je krijgt wat je verdient en dus gaat voor wat je waard bent. NOOIT voor minder. Gewoon niet doen. Niemand gaat het je trouwens geven hoor, je zal het echt zelf moeten halen.

Dromen is geen magie

Het is verleidelijk om te denken dat je één of ander geheim toverdrankje nodig hebt om je dromen te verwezenlijken, terwijl wat je echt nodig hebt behoorlijk concreet én relatief simpel is. Door het leven van je dromen te zien als een onbereikbaar magisch iets, weerhoud je jezelf ervan om erin te investeren en dit leven ook daadwerkelijk voor jezelf te creëren. Hiermee saboteer je jezelf. 

De enige magie die ik kan bedenken is dat je mag leren hoe je hulp van anderen mag vragen. Dan ontstaat er inderdaad iets magisch! Verder vooral niet te moeilijk over doen.

Weersta je eigen weerstand

Ik begrijp als geen ander hoe kwetsbaar het is om je grote dromen te delen met anderen. Je wilt niet weten hoe vaak ik te horen heb gekregen dat ik vooral even lekker normaal moest doen als ik mijn grote dromen weer eens met iemand deelde. Duidelijk met de verkeerde mensen weet ik nu achteraf, want sinds ik mijn omgeving heb aangepast op mijn visie, hoor ik dat soort bullshit nooit meer.

Kijk niet naar anderen. Werk gewoon twee keer zo hard en doe het zelf

Mijn advies hierop? Weersta de drang om het alleen te doen. Werk hard én slim, niet twee keer zo hard en alleen. Allereerst beperkt alles alleen doen je in wat je ziet als mogelijk en uiteindelijk zal je hierdoor opbranden. Het is helemaal niet stoer om alles alleen te doen, iets wat vaak wel wordt gedacht. 

Ik geef nooit op en dit is waarom

  • Je dromen opgeven is de gemakkelijke weg. Het is vaak ook prettiger om je leven te laten bepalen door je omstandigheden of door andere mensen, maar op die manier zal je nooit voldoening vinden. Groei is namelijk essentieel en een menselijke basisbehoefte. Hoewel succes het (eind)doel is, zijn de hobbels op de weg en de ervaringen die onderweg op je pad komen net zo waardevol. Ze zorgen ervoor dat je groeit en daar gaan wij mensen heel lekker op, het is maar net hoe je ernaar kijkt. 

    Zie jij ‘mislukkingen’ als falen of als leermoment?
  • Je weet nooit hoe dichtbij je bent. Soms ben je maar één stap verwijderd van precies dat wat je graag wilt, je succes kan om de hoek zijn. Veel mensen zullen dit alleen nooit weten, want ze zetten niet door. Blijf erin geloven, no matter what.
  • Als je opgeeft zal je je altijd afvragen wat had kunnen zijn en daar heb ik echt een hekel aan. Ik durf te stellen dat we allemaal mensen kennen met spijt, misschien ben jij dat zelf wel. Niemand wil zo eindigen. Dit zijn de mensen die in het verleden blijven leven en altijd nadenken over ‘wat had kunnen zijn’ en dat kost vreselijk veel energie. Dat is dus waar je eindigt als je je dromen opgeeft. De keuze is aan jou.
  • Niets is te vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je eindelijk gaat voor wat je waard bent, stopt met het leven leiden van iemand anders en gaat doen waar jíj dolgelukkig van wordt. De beloning is groot, de offers die je soms moet maken ook. Het leven van je dromen opbouwen vergt toewijding, focus en vooral actie. Met alleen een plan en vervolgens niet in de actiemodus gaan ga je het simpelweg niet redden. 

Hoezo zou jij het niet kunnen?

Het enige dat je weerhoudt van het leven dat je wilt, is het verhaal dat je jezelf vertelt waarom je het niet kunt hebben. Het opgeven van je dromen gaat niet over de buitenwereld, het gaat over het vinden van een niet te stoppen geloof in jezelf. Het boeit namelijk niet wie het je wel of niet gunt en wie er wel of niet in jouw droom gelooft. 

We maken de mening van anderen veel te belangrijk, het gaat erom waar jij jezelf toe in staat acht en wat je bereidt bent te doen om daar te komen waar je wilt zijn. 

In de meeste gevallen is het echt niet zo dat mensen hun dromen opgeven, omdat ze te lui zijn of zo. Het is eerder zo dat ze doelen hebben gesteld waar ze zelf niet écht op aan gaan. Het is de kunst om te ontdekken wat jouw ultieme doel is en daar vervolgens iedere dag een actie aan te verbinden die je dichterbij dat doel brengt. 

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Fix je mindset

Het verschil tussen succes en falen is jouw perspectief. Niets meer en niets minder. Het is echt geen hogere wiskunde en toch wordt hier vaak super ingewikkeld over gedaan. Succesvolle mensen zien uitdagingen als kansen om van te leren en dus te groeien. Ze zien een les in iedere ‘mislukking’ en passen daar hun toekomstige beslissingen op aan. Deze mindset zorgt ervoor dat je obstakels op je pad ziet als iets dat vóór jou gebeurt, niet tegen jou. Verander je mindset op deze manier en je dromen opgeven is dan écht geen optie meer!

Wat is je strategie?

Het is natuurlijk makkelijk om tegen jezelf te zeggen dat je je dromen niet moet opgeven, maar het is veel moeilijker om je wilskracht ook daadwerkelijk om te zetten in actie. Wilskracht alleen is namelijk niet genoeg. Het is een mooie basis, maar als we een stevig fundament willen bouwen is het noodzakelijk om een effectieve strategie te hebben. Dus, waar wacht je nog op? Begin gewoon vandaag met acties om te krijgen wat je wilt in je leven.

Sta je ook stil bij kleine successen?

Ik investeer veel in mijn bedrijf en daarmee in mezelf, omdat ik het belangrijk vind om me te blijven ontwikkelen en daarvoor met alle liefde tijd én geld investeer om samen te werken met mensen die mij hierbij kunnen helpen. 

Laatst kon ik een investering doen die geheel gefinancierd werd door de inkomsten uit mijn bedrijf, wat voor mij een reden was om bij stil te staan en te vieren. ‘Een rekening betalen vieren?’  kan ik je bijna horen denken. Het betalen van die rekening was voor mij een klein succesje dat bijdraagt aan mijn grote droom en dat vier ik dan dus inderdaad gewoon 🎉

Vaak denken we bij het vieren van succes aan heel grote en meeslepende dingen, maar we bereiken iedere dag iets en het is belangrijk om daar juist ook bij stil te staan. Als je eenmaal een strategie hebt gemaakt, zorg er dan voor dat je de stappen die je naar je grote doel brengen herkent én viert. Wees dankbaar voor alles wat je hebt. Hiermee trek je trouwens ook direct positieve energie aan die je alleen maar dichter bij je dromen brengen.

Succes heeft een dorp nodig, geen privé eiland

We hebben niet allemaal het geluk omringt te zijn door een steunend netwerk. Geef je dromen niet op alleen maar omdat andere mensen jouw potentie niet zien. Gebruik dit juist om er nóg harder voor te gaan. 

Alles wat we nodig hebben bevindt zich pal onder onze neus. We zien het vaak alleen niet, omdat we te druk bezig zijn met wat anderen ervan vinden. Grote dromen komen tot stand door te leren van ervaringen en de kansen van andere mensen te zien. Ze worden gecreëerd door het vermogen dat we hebben om te zien wat er nog meer mogelijk is. Daarom is het ook helemaal niet slim om alles alleen te doen, want dan zie je echt een hele hoop mogelijkheden niet kan ik je vertellen. Wat jij namelijk (nu nog) ziet als onmogelijk, heeft iemand anders gewoon al gedaan en kun jij van leren.

Bouw een grote droom door te investeren in de juiste mensen, voeg ze toe als cruciale teamleden die je leren om de hulp te vragen die je nodig hebt. Als je dit leert, kom je verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden, geloof me. 

Wie zit er in jouw team?

Wat ik je tot slot mee wil geven, geef je dromen niet op. Nu niet, nooit niet. Als er namelijk íets is dat bergen kan verzetten, is dat het vertrouwen in je eigen kracht. Stop met willen en start met doen. Iedere dag opnieuw kun je stappen zetten. 

Heb je dit al eerder gedaan, maar liep het toen niet helemaal naar wens en wil je dat ik een keer met je meekijk waar het anders en beter had gekund? 

Klik dan hier om geheel vrijblijvend een strategiegesprek aan te vragen.

Tot snel! Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *