Vertel je jezelf wel het hele verhaal?

We vertellen onszelf allemaal verhalen. Deze verhalen verklaren onze emoties, geven ons leven zin, vertellen ons hoe we het beste kunnen reageren en geven ons patronen om op terug te vallen als we niet zeker weten wat we moeten doen.

Even een gewetensvraag:

Vertel je jezelf wel het hele verhaal?

Dienen de verhalen je nog? Ben je in staat om eerlijk tegen jezelf te zijn? Of gebruik je de verhalen die je jezelf vertelt om te verbloemen hoe je je écht voelt? 

Het is zeker mogelijk om een prima leven te leiden als je niet eerlijk bent tegen jezelf. Je kunt leuke vrienden, een relatie en een baan hebben, alleen échte voldoening zal je er niet van krijgen. Hiervoor is het nodig om eerlijk tegen jezelf te zijn, zodat je na kunt gaan wat je echt wilt. 

Zelfsabotage

Zeg je het één en doe je vervolgens totaal het tegenovergestelde? Veel mensen, ik ook 🙋‍♀️, saboteren zichzelf omdat ze eigenlijk bang zijn voor succes. Onze beperkende overtuigingen vertellen ons dat we van alles kunnen verliezen als we succes behalen. Eerlijk zijn tegen jezelf vraagt dat je die overtuigingen blootlegt, zelfs als ze pijnlijk zijn. Misschien wel juíst dan… 

Spoiler alert!

Weet je wat er ook gebeurt als je niet eerlijk bent tegenover jezelf? Je gaat klagen. Omdat je iedere dag doet wat je altijd doet en dat op de één of andere manier toch niet helemaal fijn voelt. Praat je bijvoorbeeld constant over de baan die je, als je eerlijk bent, eigenlijk haat, maar onderneem je geen actie om een andere baan te vinden? 

We kennen allemaal wel iemand die klaagt. Een simpele ‘hoe gaat het’ kan er al voor zorgen dat iemand al zuchtend een hele reeks gebeurtenissen met je deelt die vragen om aandacht of herkenning. Het is vervolgens heel gemakkelijk om hierin mee te gaan, want veel mensen klagen simpelweg uit gewoonte. Misschien doe jij dat zelf ook wel. 

Ik vind het persoonlijk nogal vervelend en ik weet ook dat er mensen zijn die zich irriteren aan mijn positieve instelling. Dat is dan gewoon geen match en dat is helemaal prima. Wat ik in ieder geval nooit doe, is meegaan met het geklaag, want ik weet uit ervaring dat we veel meer invloed hebben op de meeste situaties dan we zelf denken. Het vraagt alleen een andere manier van kijken naar dezelfde situatie.

Daarnaast lost klagen helemaal niets op. Het was een grapje natuurlijk van die spoiler, want ik ga ervan uit dat iedereen heus wel weet dat klagen je niet verder helpt. Dat komt omdat je geen intentie hebt om iets te veranderen als je klaagt. 

Hoe zou het zijn denk je als je deze intentie wél hebt? Als je stopt met denken in problemen en in plaats daarvan gaat denken in oplossingen? 

Love de wetenschap! ♥️

Ik ben nogal een nerdje en ik las laatst een onderzoek van de Stanford University over klagen. Uit dat onderzoek is gekomen dat klagen een serieus negatief effect heeft op onze gezondheid. Het zorgt er namelijk voor dat er meer van het stresshormoon cortisol door je bloed stroomt, waardoor je tijdens het klagen hetzelfde stressniveau ervaart als tijdens de situatie waar je over klaagt. Volg je het nog? 

Het is dus niet alleen hinderlijk om te klagen, er zitten ook gewoon gezondheidsrisico’s aan!

Het duurt gemiddeld 66 dagen om een gewoonte te veranderen en ook dit is weer per persoon en gewoonte verschillend natuurlijk. Uit onderzoek blijkt dat 95% van de mensen er tussen de 18 en 254 dagen over doen om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Daarom werk ik ook uitsluitend met trajecten, anders zou ik je gewoon gebakken lucht verkopen. Verandering vraagt om hard work and dedication. Wij mensen zijn verslaafd aan korte termijn gemak en gooien daarom al vrij snel de handdoek in de ring als iets een paar keer lukt en daarna minder gaat.

Hoe heb jij leren lopen trouwens?

Het makkelijkste voorbeeld om duidelijk te maken dat doorzettingsvermogen je echt ver kan brengen, is leren lopen. Het lijkt me niet dat je het eerste wereldwonder bent die ineens dacht: ‘Hey, ik ga gewoon even lopen’ en vanaf dat moment kon je in één keer lopen. Mocht dit wel het geval zijn, let me know, want dat vind ik natuurlijk supercool!

Maar goed, even terug naar leren lopen dus. Dat ging ook met vallen en opstaan. Iedere keer als je een stukje had gelopen en weer op je luierkont viel dacht je vast ook niet: ‘Nu sta ik niet meer op hoor, dan kan ik maar niet lopen.’ 

Zo werkt het eigenlijk met alles, je kunt altijd weer opnieuw beginnen en het hoeft ook zeker niet in één keer te lukken.

Sta je open voor een uitdaging?!

Je wordt van klagen geen leuker mens en we hebben ook al geconcludeerd dat het nog slecht is voor je gezondheid ook. Wat nou als je vanaf nu jezelf uitdaagt om te kijken naar wat je wél kunt veranderen? Klagen kost namelijk enorm veel energie en iets veranderen aan de situatie is vaak simpeler dan je denkt. 

Ik wil je uitdagen om vanaf nu gewoon niet meer te klagen, maar te kijken naar de mate van invloed die je hebt om iets te veranderen. De kans is aanwezig (best wel groot 😅) dat je terugvalt en toch weer gaat klagen in plaats van de invloed die je hebt benutten. Geen veroordeling trouwens, wel een constatering en dat is helemaal oké. 

Consistency is key. Met alles. Je begint gewoon weer opnieuw wanneer je even de mist in gaat, het is echt niet nodig om daar een big deal van te maken verder. 

Hoe langer je een nieuwe gewoonte volhoudt, hoe makkelijker het wordt. Het gaat erom dat je bereidt bent iets te tolereren totdat het je nieuwe normaal is geworden.

Mocht je tot de conclusie zijn gekomen, na alles wat je tot nu toe hebt gelezen, dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn, dan is het de hoogste tijd om in actie te komen. Hoe je dit kunt doen vertel ik je natuurlijk ook nog even 🙂

Zie kwetsbaarheid als superpower

Er is namelijk niets moediger dan je kwetsbaar opstellen. Of je nu werkt aan de relatie met jezelf of die met iemand anders, het is onvermijdelijk om soms oude wonden te openen. Wees bereid om in je pijn te stappen, zodat je je angsten onder ogen kunt zien. De enige manier is er doorheen als je echt fundamenteel iets wilt veranderen. 

Reflectie

Neem iedere dag de tijd om na te denken. Dit helpt je niet alleen om eerlijk tegen jezelf te zijn, het geeft je tegelijkertijd ook een gevoel van dankbaarheid. Ik houd voor mezelf bijvoorbeeld dagelijks een dagboek bij. 

Ik start de dag met opschrijven waar ik dankbaar voor ben, met welke overtuiging ik mijn dag start en wat mijn dag fantastisch zou maken. Ik eindig de dag met opschrijven wat voor geweldige dingen er die dag zijn gebeurd, waar ik trots op ben en wat ik nog beter had kunnen doen. 

Als je je gedachten opschrijft, is het ook veel moeilijker om tegen jezelf te liegen 😉

Zelfinzicht

‘Je kent mij beter dan ik mezelf ken’ is een uitspraak die ik geregeld hoor. Misschien heb jij dit zelf ook wel eens tegen iemand gezegd en het kan inderdaad waar zijn. Anderen zien dingen in ons die we zelf niet zien en dat kan ons dus juist heel erg helpen. 

Hoe ga jij eigenlijk om met feedback? Als dit voor jou voelt alsof het te dichtbij huis komt, komt dat omdat een deel van je weet dat het waar is wat er wordt gezegd. Als je defensief reageert in plaats van naar jezelf te kijken, is dat een teken dat je eerlijk naar jezelf moet zijn. 

Als we bereidt zijn om de meningen van anderen te vragen, kunnen we meer zelfinzicht krijgen. Wanneer je je bewust wordt van je eigen patronen, als je weet waarom je doet wat je doet, kun je eindelijk beginnen met eerlijk zijn tegen jezelf en dan hoef je ook lang niet meer zoveel te klagen. 

Om weer even terug te komen op de titel van dit blog, vertel jij jezelf wel het hele verhaal?

Veel liefs,

Zahra 

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *