We verwachten nogal wat. Van het leven, van de mensen om ons heen, van een baan en zeker ook van onszelf. En laten we eerlijk zijn, het is niet snel goed genoeg. Toch?
In onze moderne tijd kan er veel, we willen veel en we moeten veel. Says who eigenlijk? đ€ Maar goed, deze hooggespannen verwachtingen horen allemaal bij deze tijd. Ben jij je eigenlijk bewust van het verhaal dat je jezelf dagelijks verteld? Hier lees je daar meer over!
Iedereen heeft het erover en we hebben er vast ook allemaal wel een idee bij, maar wat zijn verwachtingen nu eigenlijk?
Ik omschrijf het als een product van je eigen denken. Het plaatje dat je zelf in je hoofd maakt en dit kan over van alles en nog wat gaan. Een gebeurtenis of ervaring die nog in de toekomst ligt. Iets wat je voor je kunt zien en waarvan je dĂ©nkt dat het op een bepaalde manier zal gaan. Of beter gezegd, je vindt dat het zo hóórt te gaan; je wilt dat het zo gaat. Meestal ziet dit plaatje er in je hoofd mooier uit dan de werkelijkheid (hallo hoge verwachtingen đââïžïž).
We denken ook dat alles wel goed komt als je maar genoeg affirmaties uitspreekt, de juiste dingen denkt, doet en koopt. En als dat lukt is dat natuurlijk mooi meegenomen.
Toch zorgen al die verwachtingen er ook voor dat we het gevoel hebben dat het nooit helemaal wordt âzoals het zou kunnen zijnâ. Lekkere vage uitspraak hĂš? Dat is ook het hele issue, want wat houdt âzoals het zou kunnen zijn’ dan in?
Moet je dan doen wat een ander doet? Of volg je je eigen gevoel en heb je schijt aan wat een ander daarvan vindt? Naar wiens dromen werk jij toe? Al die keuzes en mogelijkheden vandaag de dag zijn enerzijds top, anderzijds zorgen ze ervoor dat we als een kip zonder kop constant op zoek zijn naar het ideale leven (hoe dat er dan vervolgens ook uit moge zien).
Wat doen al die verwachtingen met jou? En heb je een idee wat jij kunt doen met al die verwachtingen?
Ik val maar gelijk met de deur in huis, de waarheid is dat lang niet al je verwachtingen uitkomen. Teleurstellend, I know, maar dan weet je het alvast.
âJe kunt beter geen of weinig verwachtingen hebben, daarmee bespaar je jezelf een hoop gedoe en teleurstelling.â
Met deze uitspraak ben ik het gedeeltelijk eens, want minder verwachten en daardoor een chiller leven hebben is namelijk ook alweer een verwachting. Daarnaast is een leven zonder verwachtingen naar mijn mening niet mogelijk. Kun jij het je wel voorstellen?
Ik ben oprecht benieuwd. Leuk als je het in een reactie onderaan deze pagina met me wilt delen!
Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verwachtingen die je hebt. Let er maar eens op en ontdek hoeveel verwachtingen je hebt in allerlei situaties. Ik durf te wedden dat dat er veel meer zijn dan je in eerste instantie verwacht.
Juist op het moment dat het niet gaat zoals verwacht, kun je jezelf beter leren kennen en ontdekken waar je voor staat, wat je wilt in het leven en wat je belangrijk vindt. Op die manier ga je positief om met de teleurstelling als iets niet gaat zoals je graag had gewild.
Als je eenmaal ziet wat je zelf allemaal verwacht, word je ook beter in het herkennen van verwachtingen van anderen. Je verwachtingen goed onder woorden kunnen brengen draagt bij aan je zelfvertrouwen en daardoor groeit ook het vertrouwen om erover in gesprek te gaan met anderen.
Wat verwacht de ander van jou? Wat verwacht jij van de ander? Dit helder hebben geeft veel duidelijkheid en daarmee ook rust.
âIn mijn omgeving wordt dat verwachtâ of âiedereen verwacht van alles van meâ, heb ik veel mensen horen zeggen. Dat vind ik dus interessant.
Waar komen die verwachtingen dan precies vandaan? Wie zegt dat? Wie vindt dat het zo moet? Leggen we onszelf die druk op of doen we dit bij elkaar?
Het is verleidelijk om zelf in te vullen wat anderen van jou verwachten. Ik wil je uitnodigen om jezelf – iedere keer dat je jezelf daarop betrapt – te corrigeren, want het beperkt je alleen maar in je doen en laten. Daarnaast ben je wat je denkt, dus je stuurt daarmee ook je handelen en dit pakt niet altijd positief uit.
Verwachtingen kunnen ook stimulerend werken. Zo motiveren ze je bijvoorbeeld om iets te ondernemen en tot actie over te gaan. Ze brengen je in beweging.
Houd er trouwens wel rekening mee dat ons brein is ingesteld op overschatting. Onderzoek hiernaar toont aan dat ongeveer 80% van de mensen te optimistische inschattingen maakt.
Misschien herken je dit ook wel bij jezelf: we denken dat het met ons altijd goed zal blijven gaan. We weten heus wel dat het leven soms tegen kan zitten, maar dat overkomt anderen, ons natuurlijk niet.
Een mens laat zich altijd leiden door eigen voorkeuren en daarmee creëren we onze eigen werkelijkheid, waardoor ons optimisme een blinde vlek wordt. Daarom ben ik ook geen voorstander van altijd alles alleen willen doen.
Dit geldt natuurlijk ook voor mij. Daarnaast ben ik als rasechte ADHDâer ook nog eens behoorlijk impulsief, echter heb ik mezelf aangeleerd om realistisch te blijven en niet te makkelijk te denken âoh, dat overkomt mij nietâ. Dat zou ook behoorlijk naĂŻef zijn. Ik laat me zĂ©ker niet leiden door angst, maar ik leer wĂ©l graag van anderen en zie mezelf niet als Ă©Ă©n of andere superwoman die niets kan overkomen.
Iets lezen is een eerste stap, maar waar het uiteindelijk natuurlijk Ă©cht om gaat is het toepassen ervan in je dagelijks leven. Een eenvoudige vraag die je jezelf in allerlei situaties kunt stellen: wat had je dan verwacht?
Voordat ik afsluit wil ik je uitnodigen om de komende week eens bij bovenstaande vraag stil te staan. Het zal je gegarandeerd nieuwe inzichten geven!
Mooie dag vandaag!
Veel liefs,
Zahra
PS De super lieve reacties die ik heb mogen ontvangen n.a.v. mijn tv-debuut waren hartverwarmend! đ„° Dat waardeer ik enorm en mijn hart stroomt over van dankbaarheid. Heb je de uitzending gemist?
Je kunt de uitzending hier terugkijken (Vanaf minuut 17 ongeveer begint het item over online coaching)