Ik wil even beginnen met twee belangrijke vragen:
Wanneer heb je voor het laatst iets opgegeven? En belangrijker nog: Wat was de reden dat je opgaf?
Wanneer heb je voor het laatst gefaald? En wat heb je tegen jezelf gezegd over de reden van je falen?
Neem echt de tijd om hier even goed bij stil te staan.
Het overwinnen van beperkende overtuigingen is niet gemakkelijk. Ze zitten diep in ons geworteld, vaak al van kinds af aan.
Wanneer je eenmaal ontdekt wat je beperkende overtuigingen zijn en hoe je ze kunt identificeren, gaat er een hele schatkamer voor je open! Wanneer je leert om ze te (h)erkennen en weet wanneer ze de kop op steken, kun je met relatief simpele strategieën deze beperkende overtuigingen weerleggen en overwinnen.
Het wordt dus de hoogste tijd om je beperkende overtuigingen aan de kant te gooien, zodat je eindelijk alles kunt bereiken waar je ooit van hebt gedroomd!
Identificeer je overtuigingen
Dit brengt mij gelijk bij de eerste stap. Het identificeren van je beperkende overtuigingen. Wat zijn ideeën die jij hebt over de wereld, waarvan jij denkt dat het zo hoort? Welke overtuigingen weerhouden je er op dit moment van om de beste versie van jezelf te zijn?
Sommige aspecten kunnen gelden voor een hele grote groep mensen, maar dit hoeft niet te betekenen dat dit ook voor jou zo is.
Iets wat voor een grote groep mensen geldt, maar voor jou niet werkt is helemaal oké. We zijn allemaal anders. Waak er echter wel voor dat je je hier niet door laat belemmeren.
Ik zal een paar voorbeelden geven van belemmerende overtuigingen, de klassiekers zullen we maar zeggen:
- ‘Ik heb geen invloed op mijn omstandigheden.’
- ‘Iedereen moet mij aardig vinden.’
- ‘Ik ben niet goed genoeg.’
- ‘Ik mag geen fouten maken.’
Herkenbaar?
Ik wil je uitnodigen om de tijd te nemen en na te gaan welke ideeën jou bijvoorbeeld van kinds af aan zijn bijgebracht die jou op dit moment belemmeren om te doen wat je écht graag wilt doen.
Zodra je namelijk weet wát het obstakel is, dan kun je er ook gericht actie op ondernemen. Een probleem is pas een probleem als je het er zelf van maakt natuurlijk 😉
Verantwoordelijkheid nemen
Ik spreek dagelijks mensen die heel veel willen bereiken. Die lekker gedreven zijn en heel mooie, en vooral grote, dromen hebben. Super tof en dat support ik ook maximaal! Wat ze vaak gemeen hebben, is dat ze totaal geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. Zo behalen ze nooit hun doelen.
De belangrijkste reden dat ik wél mijn droom leef, is omdat ik de volledige verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen leven en me heel bewust ben van de mate van invloed die ik heb.
Ik weet maar al te goed dat ik niet alles kan kiezen dat op mijn pad komt, maar ik weet óók dat ik wel altijd een keuze heb in hoe ik daar vervolgens mee om ga.
Niet kiezen is ook een keuze.
Het leven gebeurt voor jou, niet tegen jou. Het leven leert je heel veel, mits je bereid bent om het te wíllen zien natuurlijk. Ook dat is een keuze.
Pak de verantwoordelijkheid voor datgene wat je gebeurt en haal er je lessen uit. Jouw eigen gedrag bepaalt jouw lot en niet andersom.
My dad, my hero
Mijn vader is veel te jong overleden aan de gevolgen van kanker. Ik had op zijn ziekbed geweldige en mega leerzame gesprekken met hem. Toen ik hem gebroken van verdriet de vraag stelde: ‘Pap, waarom nou jij?’ antwoordde mijn vader: ‘Waarom ik niet? Dit gun je toch ook niemand anders?’
Zijn antwoord zit tot op de dag van vandaag nog vers in mijn geheugen en heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Iemand die de dood in de ogen kijkt en dit antwoord kan geven…
Dan heb je in mijn ogen het hoogst haalbare level van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven bereikt. En ik mag hem mijn vader noemen!
Dát is pas verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er op je pad komt, zelfs de dood.
Als iemand dit kan in zo’n situatie, wat zitten wij dan eigenlijk te zeiken en ons druk te maken over de meest bullshit dingen?
Stop met voortdurend de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen door lekker met je vingers naar anderen te wijzen. En kijk eens naar de mate van invloed die je zelf kunt uitoefenen zodra je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.
Het leven wordt op die manier niet alleen veel leuker, maar ook makkelijker!
Zekerheid is een ‘dreamkiller’
Zekerheid is de vijand van leven. Zekerheid zorgt ervoor dat je je klein houdt en jezelf saboteert. Het zorgt ervoor dat je geen risico’s durft te nemen en niet verder durft te kijken dan datgene wat je nu kent. Zo kom je dus ook geen steek verder.
Wanneer je op zoek bent naar zekerheid, word je geleefd. Omdat je niet in charge bent en niet actief gaat voor wat jou gelukkig maakt, maar het gewoon doet met wat het leven voor je in petto heeft.
We hunkeren in meer of mindere mate allemaal naar zekerheid. Het is een menselijke basisbehoefte waar ons brein nu eenmaal op is ingesteld. Ons brein is geprogrammeerd om ons veilig te houden, niet om ons gelukkig te maken.
Met die wetenschap is het heel krachtig om juist tegen die behoefte aan zekerheid in te gaan. En natuurlijk komt daar angst bij kijken, dat hoort erbij, maar je krijgt er als resultaat voor je inspanning veel voldoening en levensgeluk voor terug.
Aan het eind van de dag heeft niemand écht zekerheid. We weten zelfs niet eens wat ons over een minuut te wachten staat.
Hoe vaak plan je iets helemaal tot in detail uit en word je ineens verrast door het leven met een plottwist?
Zekerheid is de beste vriend van beperkende overtuigingen. Zekerheid is een ‘dreamkiller’. Volg je hart en intuïtie. Doe wat je écht wilt en wat jou dolgelukkig maakt!
Zelfspraak
Vaak zitten er twee uitersten in de manier waarop we tegen onszelf praten. We zijn óf te streng voor onszelf óf te lief. En juist dat stuk daar tussenin is waar je de meeste groei kunt behalen.
De taal die je gebruikt als je met jezelf praat is heel bepalend. De allergrootste criticus ben jij zelf. We vertellen onszelf de hele dag verhalen, waarvan meerendeel ook nog eens leugens zijn.
We praten voor onszelf recht wat krom is en geloven het nog ook! Dat zorgt ervoor dat we niet in beweging komen, en waarom zou je ook?! Als je excuses groter zijn dan je dromen en je laat jezelf daarmee wegkomen, zal je ook nooit in beweging komen.
Wees eerlijk naar jezelf.
Werk aan je doelen of niet. Ga jezelf niet bezig houden met praten over dat je eraan werkt, terwijl je dondersgoed weet dat je geen enkele stap hebt gezet richting het behalen van je doelen. Dat is niet werken aan je persoonlijke ontwikkeling, dat is bezigheidstherapie.
En praat het ook niet voor jezelf goed door tegen jezelf te zeggen dat je het hebt ‘geprobeerd’. Ik heb echt een hekel aan het woord ‘proberen’. Heb je er écht alles aan gedaan? Of is het een verhaaltje dat je jezelf vertelt?
Alles werkt namelijk, zo lang jij werkt.
Leren om je beperkende overtuigingen los te laten is essentieel voor je persoonlijke groei.
Het zorgt ervoor dat je tot alles in staat bent, zelfs tot het realiseren van je grootste en stoutste dromen waarvan je nu denkt dat het voor jou niet mogelijk is.
Waarom zou je daar niet voor kiezen?
Op jouw geluk!
Liefs,
Zahra
[…] dankzij zijn of haar ellende veel geld verdienen? Zoiets doe je gewoon niet!’ Dit is een beperkende overtuiging die ik veelvuldig in verschillende contexten heb gehoord. En dat gaat echt wayyy back, […]