Het is tijd om een ander spel te spelen…

Zodra de dag begint maken we keuzes. Dit zijn simpele keuzes zoals ervoor kiezen om te ontbijten met een bammetje of kwark, maar ook complexere keuzes: Met wie omring je jezelf bijvoorbeeld? Van de kleinste acties tot de grootste beslissingen; we kiezen de hele dag bewust en onbewust. 

Keuzes maken klinkt simpel, maar ik heb gemerkt dat dit knap lastig kan zijn. Het lastige is dat je reactie wordt gestuurd door je overtuigingen en dat gaat vaak op de automatische piloot. 

Waar ik achter ben gekomen, is dat twee dingen super belangrijk zijn:

  1. Allereerst beseffen dat je een keuze hebt
  2. En jezelf betere vragen stellen om vervolgens de juiste keuze te maken

Wat mij opvalt in mijn netwerk, is dat veel mensen hun kostbare tijd besteden aan de verkeerde dingen. Yep, jij dus ook. En dit heb ik ook (te) lang gedaan. 

Ik denk dat we allemaal het gevoel van ‘vast’ zitten herkennen. In je werk, in een relatie, in een vriendschap. Voor je gevoel kun je niet anders, dit is wat het is en daar heb je je maar bij neergelegd. Toch is het een keuze om hier iets aan te veranderen of juist niet. En nu hoor ik je gelijk zeggen: Ik heb de luxe om te kiezen niet. 

Dat snap ik. Ik hoor heel veel mensen dit zeggen, maar dat maakt het natuurlijk nog niet waar. 

We krijgen allemaal shit op ons pad, gratis en voor niets, waar we ook nog eens niet voor hebben gekozen en daar zullen we simpelweg mee moeten dealen. Wat werkt dan het beste? Wat is het beste voor jou? Dat je er niets aan kunt doen en het niet hebt verdiend, maakt namelijk niet dat het weggaat. Niets wordt vanzelf beter, tenzij jij er zelf iets aan gaat doen.

Is het dan handig om in de slachtofferrol te kruipen en te jammeren dat je niet doet wat jou gelukkig maakt, wat de schuld is van een ander? Of is het beter om te kijken waar je weer regie kunt pakken en zoekt naar mogelijkheden? Naar wat een situatie je brengt? 

Stop met je bezig te houden met bullshit

Een stukje zelfinzicht en zelfbewustzijn zijn key om de verandering te maken waar je naar op zoek bent. Het besluit om geen keuze te maken is namelijk ook een keuze. Dan heb je ervoor gekozen iets te accepteren zoals het is. En dat is helemaal oké, maar leg je dan ook bij je beslissing neer en stop met miepen.

Je kunt nog zo lang blijven zeuren over de relatie waar je niet happy mee bent, als je geen goed gesprek wilt voeren of geen afscheid neemt, verandert er dus niets. Je kunt zeuren totdat je een ons weegt over je baan, maar als je die salarisverhoging niet gaat vragen of gaat kijken naar iets anders, blijft het hoe het is. That’s life. Accept it and move on.

Het enige dat zeker is in dit leven, is dat we allemaal doodgaan en onze toekomst dus alleen maar korter wordt. En dan kun je denken: Wat overdreven!

Weet je wat pas écht overdreven is? Hoe fucking lang mensen zich bezighouden met bullshit.

De meeste dingen waar je je nu zo druk om maakt, doen er volgende week hoogstwaarschijnlijk al niet eens meer toe. En waarom zou je überhaupt altijd in je beslissingen rekening houden met mensen en dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen? 

Het is een keuze om je daar druk over te maken. Ik doe dat niet meer, omdat ik te vaak heb gezien dat je het leven niet voor lief kunt nemen. Dat heeft het verlies van mijn grote held, mijn vader, mij laten inzien. Mijn tijd is te kostbaar. Ik kies iedere dag heel bewust voor mezelf, ongeacht of het de goedkeuring van de rest van de wereld kan wegdragen. Dit is mijn leven en alleen ík weet wat het beste is voor mij. Ik doe er niemand kwaad mee en dat is voor mij het allerbelangrijkste. 

‘Ik heb geen tijd, het komt nu eventjes niet uit, ik ben er nog niet klaar voor’. 

Veel mensen maken zichzelf wijs dat ze ‘vast’ zitten en dat het leven is zoals het is, zodat ze voor zichzelf een mooi excuus hebben om niet te hoeven doen wat ze moeten doen. Ze vinden het helemaal niet goed zoals het is, maar uit angst voor het onbekende of om een verkeerde keuze te maken, doen ze helemaal niets. En gaan vervolgens zuur en verbitterd door het leven. Welk verhaal vertel jij jezelf?

Je moet het zelf doen

Geloof me, niemand zal je komen redden. In jouw leven moet jij de held zijn. Heb de ballen om te denken: Ik heb geen idee wat er aan de andere kant van de berg is, maar dit wat ik nu heb, is het niet voor mij. Doe er wat aan, ongeacht wat de uitkomst is.

Ook jij kunt alles bereiken wat je wilt en je hebt eigenlijk maar één ding nodig: Een flinke schop onder je kont! En die geef ik je natuurlijk met alle liefde. 

Stop met je druk maken over wat anderen van je vinden, heb daar schijt aan! Ga (weer) je eigen keuzes maken, zonder het gevoel te hebben dat je je daarvoor moet verantwoorden aan wie dan ook. Stop met jezelf wegcijferen en klein houden, ga de keuzes maken die voor jou nodig zijn!

Feit is: Je zult er nooit klaar voor zijn, totdat je het gewoon gaat doen.

Van stilletjes dromen naar F*CK IT, let’s do this!

Maar hoe doe je dat? Dat lukt toch niet zomaar? Wanneer jij een verrassend simpel stappenplan volgt en de begeleiding krijgt die je nodig hebt, dan zul je zien dat je in actie komt en eindelijk gaat doen waar jíj dolgelukkig van wordt! #startbeforeyouareready 

⏰ Er loopt nu een tijdelijke actie, die maar 24 uur geldig is: 

Deze training is echt bedoelt om jou tot actie aan te zetten. Samen met mij ga je de eerste stappen zetten naar het leven waar jíj dolgelukkig van wordt! Ook als je er nog niet helemaal klaar voor denkt te zijn 😉 

Maar let op: Deze actie loopt maar tot vrijdag 22 juli om 12:00 uur. Daarna bied ik dit niet meer aan voor deze prijs. 

Ben je erbij? Verzilver je plek direct eventjes. Ook als je straks op vakantie gaat, want je hebt ruim een maand de tijd voor het volgen van de training.

Ik zie je daar!

Liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *