Wat doet overvloed met jou?

Wanneer het goed gaat (lees: als we krijgen wat we willen) of dat nou omzet is of gewoon andere dingen in het leven, dan hebben we vaak wel de drive en de motivatie om door te blijven gaan. Want laten we eerlijk zijn; wie wil nou niet dat het goed gaat? Dan denken we vaak in overvloed. Misschien is dat voor jou ook herkenbaar.

Overvloed versus gebrek

Als je gewoon maand na maand je omzet doel haalt, dan denk je nou het kan niet op! Natuurlijk denk je dan in overvloed. Wanneer het dan een keertje iets minder gaat, dan zijn we al gauw bang om in de problemen te komen en schieten we gelijk in allerlei schaarste gedachten.

Ik heb dat ook hoor. En ik hoor genoeg mensen om mij die hier ook mee kampen. Zeker nu natuurlijk met alle stijgende prijzen, waardoor die schaarste gedachte nog meer actueel wordt. Omdat het ook gewoon realistisch is dat met wat je eerst had, dat dat nu misschien te weinig is. Dat is een realistische angst.

Overvloed mindset

Ik wil even een paar voorbeelden met je bespreken waar je je misschien in zou kunnen herkennen en wat voor mindset shift je zou kunnen maken om daar wat aan te doen.

De meeste bedrijven overleven het eerste jaar niet. En dat komt juist doordat die overvloed mindset er alleen is wanneer het goed gaat. Stel je voor je begint net met je bedrijf en het gaat gelijk lekker, lekker, good for you!

Maar als het daarna wat minder gaat, dan hebben heel veel mensen zoiets van ik kan het niet, laat maar zitten, ik kap ermee. Het gaat er juist om wat je doet wanneer het lastig wordt. En dat is mindset. Want het gaat je niet altijd voor de wind. Dat is bij niemand zo.

De meest succesvolle mensen hebben ook echt leipe setbacks. That’s life. Alleen niet iedereen gaat er op dezelfde manier mee om. En dat maakt dus ook het verschil tussen succesvol zijn of niet. Het is eigenlijk best wel simpel, alleen de weg ernaartoe, die is iets lastiger natuurlijk.

Ik durf het niet!

En wat heel veel mensen ook tegenhoudt om in overvloed te denken, is dat ze eigenlijk helemaal niet durven te beginnen. Ze willen wel, maar… Herkenbaar?

Wanneer je bang bent om te falen, dan is de kans natuurlijk heel groot dat je niets nieuws gaat doen. Ik spreek zo vaak vrouwen die dondersgoed weten dat wat ze nu doen niet is waar ze happy van worden. Maar ja, het alternatief is dan dat ze uit hun comfortzone moeten gaan en dat zien ze niet zitten.

Veel vrouwen zijn perfectionistisch en willen alles gewoon goed doen, het liefst perfect! Ik heb mezelf daar ook echt heel lang super klein mee gehouden, want ik durfde gewoon niks. Ik was voornamelijk bang voor het onbekende en om mogelijk dom gevonden te worden.

Nu ik zelfstandig ondernemer ben, merk ik dat die angst nog meer wordt uitvergroot. Ik dacht dat ik er inmiddels overheen was gegroeid, haha. Maar af en toe komen bij mij ook nog van die demonen die me vertellen dat ik iets beter niet kan proberen, want…

  • Stel je voor dat het niet lukt?
  • Of dat iedereen het stom vindt?

Ook ik heb dat soort gedachten, alleen ik laat me er niet door klein houden.

Durf dom te zijn

Laatst zei iemand tegen mij ‘Durf gewoon dom te zijn’. Dan kan je veel meer spelen, want we zijn het allemaal. Het licht én het donker en zodra je dat omarmt, dat je slim én dom bent en dat dat oké is… That’s where the magic happens en dat advies wil ik jou ook meegeven.

Wat ik heb gemerkt, is door óók mijn lompe zelf te laten zien, dat dat mensen inspireert en uitnodigt om ook gewoon iets nieuws te proberen. Alleen dat al is voor mij winst. Juist door jezelf te zijn en jezelf niet klein te houden geef je anderen onbewust toestemming om dat ook te doen. Hoe geweldig is dat?!

Als je jezelf niet toestaat om te falen, je van jezelf écht geen fouten mag maken en alles direct moet lukken… Als dat jouw mindset is dan maak je het voor jezelf echt onnodig moeilijk en saboteer je je eigen succes.

Ik snap het wel dat je dan aan niets nieuws begint, want je hebt het voor jezelf al zo groot gemaakt dat je natuurlijk nooit begint. Dat is heel logisch, want je hebt in je brein al een heel probleem gecreëerd die er niet eens is. En dat allemaal nog voordat je überhaupt ook maar een stap hebt gezet!

Wat hebben mijn hond en mijn bedrijf met elkaar gemeen?

Het hebben van een bedrijf vergelijk ik met het hebben van een huisdier. Je moet het verzorgen en blijven kijken wat werkt er wel en wat niet.

Ik heb een Franse Bulldog. Luna heet ze, echt een lieverd, maar ze is ook nogal eigengereid kan ik je vertellen. Ze krijgt altijd brokken met kip smaak, maar die waren uitverkocht. Kan gebeuren natuurlijk. Dus ik had voor een keertje zalm smaak genomen, wat boeit het zou je denken. Nou best wel veel, want ze weigerde het gewoon te eten! 😅

En zo is het natuurlijk ook met met zakendoen. Het is wel belangrijk om te kijken wat de vraag is vanuit de markt. Natuurlijk moet je hierin altijd dicht bij jezelf blijven, maar het is niet heel erg handig om iets op de markt te brengen waar helemaal geen vraag naar is.

Net als dat ik te makkelijk dacht over de smaak brokken van mijn hond, blijkbaar was dat een te grote verandering en zo doen we dat ook in onze business. Het is belangrijk om constant te blijven tweaken, maar daarbij wel altijd oog te houden:

  1. Voor wie je er bent
  2. Waar je ze mee helpt
  3. Wat hun grootste pijn en verlangen is.

Choose your hard

Heel veel vrouwelijke ondernemers zie ik zichzelf klein houden door de dingen niet te doen die ze eigenlijk heel graag zouden willen doen. Maar ook: de dingen niet te doen waarvan ze dondersgoed weten dat ze ze wel zouden moeten doen, zoals knopen doorhakken.

Mij hoor je niet zeggen dat het makkelijk is, maar niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. En dat hoeft ook helemaal niet. Daar heb ik ook een podcast over opgenomen.

Wanneer je kunt accepteren dat het leven helemaal niet gemakkelijk is en dat het ook niet gemakkelijk hoeft te zijn, dan wordt het veel makkelijker om keuzes te maken. Je droom niet waarmaken is moeilijk, je droom wel waarmaken is ook moeilijk.

Zo simpel is het. En dan is het belangrijk dat je voor jezelf durft te gaan staan, voor jezelf durft te kiezen en dus ook die overvloed mindset durft aan te nemen.

Dit is jouw leven, own it! Eer de tijd die je hebt. In jouw leven kun je alles hebben wat je wilt, maar dan moet je wel bereid zijn het werk te doen dat daarvoor nodig is. En nog belangrijker; de vrouw te worden die dat waar kan maken. Die jouw droom kan dragen.

Raap je ballen bij elkaar

Zo lang je niet bereid bent om dat te doen, dan heeft het ook geen zin om te gaan klagen. ‘Ik kan mijn dromen niet waarmaken’, want dat kun je wel. Je zal alleen wel gewoon je ballen bij elkaar moeten rapen en het gewoon gaan doen.

Daar wil ik je tot slot ook toe uitnodigen. Ga bij jezelf na:

  • Waar houd jij je op dit moment klein
  • En waar saboteer je je eigen succes?

Ik wil je uitnodigen om daarover na te denken en ik vind het super leuk als je met me wilt delen wat het voor jou is. Ik denk met alle liefde met je mee. Ik heb ooit ook in jouw schoenen gestaan. En ook nu, another level another devil. Dat geldt net zo hard voor mij als voor jou 😉

Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

XX Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *