Het grootste probleem ben jij

Succes en mislukking zijn beide het resultaat van een bepaalde denkwijze en daaropvolgend handelen. Of juist dus het uitblijven daarvan. Veel mensen doen dezelfde dingen en verwachten andere resultaten. Het grootste probleem ben jij. Door te weten wat je níet moet doen, wordt je slagingskans per definitie groter.

Om je doelen te bereiken heb je een bepaalde mindset nodig en natuurlijk ook de manier van handelen die daarbij hoort. Het is geen rocket science, maar je moet het wel eerst goed begrijpen om het zelf toe te kunnen passen.

Schiet jij met losse flodders?

Er zijn heel veel oorzaken voor mislukking. Het ontbreken van een concreet doel bijvoorbeeld. Als je niet weet waar je naartoe gaat, kom je ook nooit aan. Denk aan een navigatiesysteem. Als iemand mij een adres geeft, dan heb ik een doel, maar als ik er vervolgens niets mee doe, kom ik ook niet aan.

Veel mensen schieten met losse flodders en verwachten vervolgens wel van alles en nog wat. Dat is niet hoe het werkt. Dat is hoe het nooit gaat werken. En dat is ook hoe het nooit heeft gewerkt, maar ja… Welk verhaal vertel jij jezelf?

Dan hebben we ook nog angst. Angst voor het onbekende. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst is een grote belemmerende factor en ook een oorzaak voor mislukking.

Angst kan je zo erg beperken dat je niet echt goed uit de verf komt of zelfs helemaal nergens aan begint.

WTF moet ik doen?!

Uit angst komt weer besluiteloosheid voort. Je overweegt zoveel dingen en uiteindelijk zit je vast in je keuzes, waardoor je helemaal niet kiest. Je zal ergens de knoop moeten doorhakken en op jezelf moeten vertrouwen. Als je valt, kun je altijd weer opstaan. Het is een keuze om te blijven liggen 😉

Benieuwd naar meer tips over het maken van keuzes? Klik dan hier.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor mislukking is het gebrek aan zelfdiscipline en passie. Passie heb je echt nodig, want dat is de drijvende kracht achter het waarmaken van je dromen.

Een intrinsiek verlangen, de enorme behoefte om daar gehoor aan te geven. Iedereen heeft wel een intrinsiek verlangen, maar bij heel veel mensen is het (diep) weggestopt. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Durf je kop boven het maaiveld uit te steken. Vergeet de ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg‘ uitspraken. Jij mag grote dromen hebben en je hoeft je echt niet te schamen als een ander dat niet begrijpt. Je hebt niemands’ goedkeuring nodig om te doen waar jij dolgelukkig van wordt.

Blijf doorzetten. Het gebrek aan doorzettingsvermogen en zelfdiscipline zijn dé obstakels voor het waarmaken van je dromen.

Natuurlijk heb je wel eens mindere dagen, niet iedere dag is het rozengeur en maneschijn. En dat hoeft ook helemaal niet. Maar ik weet wel dat ík altijd degene ben die daar invloed op kan uitoefenen.

Is het glas halfvol of halfleeg?

Met een negatieve instelling, zie je alles als een probleem of een obstakel. Natuurlijk zitten er soms wat kinken in de kabel, maar het is maar net hoe jij ermee omgaat. Werkt het beter om dan heel negatief, zuur en verbitterd te zijn? Of is het handiger om te kijken naar de mogelijkheden die je wél hebt?

Je kunt nooit groter worden dan de gedachten die je hebt.

De kwaliteit van je gedachten is heel bepalend voor de kwaliteit van je leven. Denk jij heel beperkend in onmogelijkheden en ben je niet bereid om risico’s te nemen? Dat is hét recept voor falen.

Diep vanbinnen zijn heel veel mensen bang voor succes. Ook wel logisch eigenlijk, want daar word je niet op voorbereid. Je wordt eerder gewaarschuwd voor succes dan dat je wordt aangemoedigd om je dromen waar te maken.

Daarnaast is een gebrek aan eigenwaarde ook een ingrediënt voor mislukking. Daar heb ik mezelf ook heel lang door laten beperken. Mensen met een gebrek aan eigenwaarde of zelfrespect hebben meestal veel last van faalervaringen. Die ontstaan juist doordat ze zichzelf niet goed genoeg voelen en dan krijg je meer van waar je bang voor bent.

Geloven in jezelf is je allergrootste kracht. Het is zonde van je kostbare tijd om te proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Uiteindelijk maakt het niet uit wie er in jou gelooft, zo lang je maar in jezelf gelooft. En daarna natuurlijk de stappen gaat zetten waarvan je weet dat je ze moet zetten om te komen waar je wilt zijn 😉.

Klaar met die bullshit. Toch?

De meest voorkomende oorzaak voor mislukking zijn excuses. Daar word ik echt helemaal gek van. Ik ben allergisch voor excuses.

Als je excuses altijd groter zijn dan je dromen zul je ze nooit waarmaken.

Je komt dan niet eens in beweging, want je hebt voor iedere oplossing een excuus. Een probleem, een bullshit verhaal dat je jezelf vertelt om niet te hoeven doen waarvan je weet dat je het al lang had moeten doen.

Mensen die niet zo succesvol zijn als ze zouden willen, hebben fucking grote excuses en ze gedragen zich als slachtoffer van alles wat hen overkomt. Voor hun is het altijd anders, zwaarder, moeilijker en whatever. Ze praten het goed voor zichzelf. Dat is het begin van het einde. Dat werkt niet. Dan blijft die vicieuze cirkel in stand en dat is geen duurzame strategie, omdat je uiteindelijk jezelf gewoon echt vreselijk voor de gek zit te houden.

Mocht jij je hierin herkennen, stop daar vooral direct mee en wees gewoon eerlijk tegen jezelf.

Dus nogmaals, zorg dat je dromen groter zijn dan je excuses. Dat is het moment waarop je gaat vliegen. En dan ben je ook gewoon niet te stoppen. Als jij de moed hebt om de waarheid onder ogen te zien, dan gooi je dus alle bullshit excuses overboord.

Pak je verantwoordelijkheid

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven, voor je eigen daden. That’s where the magic happens.

Als jij stopt met jezelf bullshit te verkopen, dan ben je tot veel meer in staat dan je nu denkt. Het is belangrijk om te doen wat je écht leuk vindt en daar vervolgens heel goed in te worden.

Wanneer je nergens voor staat, val je overal voor.

Het antwoord is altijd ACTIE!

Om je doelen te bereiken heb je een bepaalde denkwijze nodig en een manier van handelen die daarbij hoort.

Wat ik veel mensen zie doen, is alleen maar informatie verzamelen om vervolgens helemaal niets mee te doen. Bezigheidstherapie noem ik dat. Beluister hier de podcastaflevering die ik daarover heb opgenomen.

Zonder actie, geen resultaat

  1. Waar wil je naartoe?
  2. Waar sta je nu?
  3. Wat staat er tussen jou en je doel in? Wat houdt je op dit moment tegen om daar te komen waar je wilt zijn?

Schrijf deze antwoorden voor jezelf op zodat je vervolgens gericht in actie kunt komen.

Door het beantwoorden van deze vragen heb je helder waar je heen wilt, waar je nu staat en wat er tussen jou en je doel in staat. Wat houdt je dan nog tegen?

Jij.

Het grootste probleem ben jij

Jij bent zelf het probleem.

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. Wil je weten of en hoe ik jou hierbij kan helpen? Stuur me dan even een mailtje. Ik denk graag met je mee!

Tot slot…

Ik wil je tot slot nog een advies meegeven: Go for it! Je toekomst wordt iedere dag korter. Tijd is veel kostbaarder dan geld, dus verspil je kostbare tijd vooral niet met je bezighouden met beperkende bullshit.

Stop met die eeuwige zelftwijfel en angst voor het onbekende, want zekerheid is een dreamkiller.

Gooi die belemmerende denkpatronen en valse bescheidenheid lekker uit het raam en werk aan persoonlijk leiderschap, je eigenwaarde, discipline en doorzettingsvermogen.

Je persoonlijk leiderschap én je mindset, dat is echt de basis voor alles. Dat stelt je in staat om alles waar je van droomt te realiseren. If you can dream it, you can do it!

Veel liefs,

Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *