oplichter

Je een oplichter voelen

Je een oplichter voelen. Is dat herkenbaar voor jou?

Voor mij is dat zo nu en dan wel herkenbaar en ik krijg geregeld berichten daarover van andere vrouwen die zeggen:

“Het maakt niet uit hoeveel mensen me vertellen dat ik geweldig ben en dat ik goed ben in wat ik doe. Ook al weet ik dat ik mijn klanten goed help en vooruitgang boek met mijn business, toch heb ik het gevoel dat dat gewoon toevalstreffers zijn.”

Ze voelen zich waardeloos en hebben het gevoel dat het toeval is dat iets goed is uitgepakt. Ik weet dat meer vrouwen deze struggle hebben en dat ik zeker niet de enige ben.

Des te meer reden dus om het hierover te hebben met elkaar.

Imposter Syndrome

Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 70% van de vrouwen last heeft van het fenomeen dat het ‘Imposter Syndrome’ wordt genoemd. Maar liefst 70% van de vrouwen voelt zich dus bij tijd en wijle een fraudeur, een oplichter. 

Ook grote namen met een bewezen staat van dienst hebben met dit fenomeen te maken. Zoals bijvoorbeeld Jodie Foster, een heel goede actrice!

Had je dat verwacht?

Een tijdje geleden las ik dat Jodie Foster dacht dat het een toevalstreffer was toen ze een Oscar won. En dat iedereen er op dat moment achter zou komen dat ze helemaal niet zo’n goede actrice is als men denkt en dat ze de Oscar terug zouden nemen.

Alsof ze per ongeluk haar naam hadden genoemd maar dat de Oscar eigenlijk bedoeld was voor Meryl Streep weet je wel. 

Je een oplichter voelen treft iedereen

Hoewel het ‘Imposter Syndrome’ geen onderscheid maakt tussen man of vrouw, treft het vrouwen wel echt het hardst. 

Dit heeft er onder andere mee te maken dat vrouwen bijvoorbeeld in de top van het bedrijfsleven, op zakelijk gebied, of waar dan ook, nog steeds in de minderheid zijn.

Vrouwen zijn gewoon ondervertegenwoordigd. En als je dan als vrouw om je heen kijkt en voor zo’ n 90% mannen ziet… Dan is het logisch dat je je niet helemaal op je plek voelt of zelfs het gevoel krijgt dat je er niet bij hoort. Alsof jij daar niet hoor of mag zijn. 

Daarnaast zijn wij vrouwen ook nog eens opgevoed met het idee dat je vooral rustig en verzorgend moet zijn, niet te veel moet willen en niet te moeilijk moet doen. “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Dat idee zeg maar.

Herkenbaar?

Hierdoor houden we onszelf klein en bagatelliseren onze capaciteiten. En dat is trouwens niet zo onschuldig als het lijkt, want dit heeft grote gevolgen.

Niet alleen mentaal, maar ook zeker financieel. Je potentieel niet volledig benutten heeft gevolgen, ook voor je bankrekening. Die correspondeert niet met de grootsheid die je in je hebt, omdat je jezelf klein houdt door het verhaal dat je jezelf vertelt. En je laat jezelf daardoor niet zien op een manier die je wel in je hebt en dat is eeuwig zonde. 

Daarom vind ik het ook zo belangrijk om het hierover te hebben.

What to do?

Er zijn een aantal dingen die mij enorm hebben geholpen om met het ‘Imposter Syndrome’ om te gaan die ik graag met je wil delen.

Allereerst is het belangrijk om je schaamte te delen, want geloof me, de meeste high-performers voelen zich zo maar praten er nooit over. Dan kun je het idee krijgen dat alleen jij deze struggle hebt en je het vooral maar beter in je eentje kunt uitzoeken.

Alsof het een vreselijk geheim is wat niemand durft toe te geven en waar vooral niet over mag worden gesproken. 

En ik zal je vertellen, ik voel me nog steeds zo. Ik heb ruim 10 jaar ervaring met het begeleiden van mensen in de meest complexe doelgroepen zoals in het gevangeniswezen.

Ik heb daar altijd prima mijn mannetje gestaan en diep vanbinnen weet ik echt wel dat ik het allemaal kan. En tóch is er dat stemmetje dat zegt: “Zijn de resultaten die je samen met je klanten behaald niet gebaseerd op toeval? Op geluk? Of gewoon een momentopname?” 

Schaamte verschrompeld altijd als je het hardop deelt

Dus de beste manier om met schaamte om te gaan is door het juist uit te spreken. 

Je bent fcking geweldig!

Wat daarnaast ook helpt is om een bestand bij te houden met:

  • Complimenten
  • Bedankjes
  • Motiverende opmerkingen van klanten
  • Reviews

De volgende keer dat je je dan een oplichter voelt hoef je alleen maar die lijst erbij te pakken om je eraan te herinneren hoe fcking geweldig je bent!

Die dingen verzin jij niet. Die zijn gezegd door mensen die de moeite hebben genomen om dat met jou te delen en daar mag je trots op zijn! En met beide handen aanpakken 😉

Zeker als je even een momentje hebt waarbij je je wankel voelt en denkt “Is dit een toevalstreffer?”, pak die lijst er dan bij en lees gewoon letterlijk wat mensen met je hebben gedeeld.

Over hoe ze jou hebben ervaren en wat jíj, lieve schat, voor ze hebt betekend. 

Motiverende zelfspraak

Wat mij trouwens ook heel erg helpt is motiverende zelfspraak. Als ik bijvoorbeeld:

  • Op het punt sta een lastig gesprek in te gaan
  • Een salescall heb
  • Even niet weet wat mijn next step is 
  • Gewoon moet gaan zitten en mijn werk moet doen 

Want ja, let’s keep it real… Ik heb ook niet altijd zin om al mijn to do’s af te werken, maar uiteindelijk gaat het erom dat je voor ogen houdt waar je het voor doet.

Ik heb soms ook even een oppepper nodig. Ik zeg dan een super simpel zinnetje tegen mezelf dat me motiveert:

“Oké, Zaar, you’ve got this! Je kunt het, dus hoofd omhoog, borst vooruit en gaan. Gewoon gaan met die banaan!”

Als het gaat om motiverende zelfspraak, blijkt uit onderzoek dat als je tegen jezelf praat in de derde persoon, je ook daadwerkelijk minder angst voelt en overall beter presteert. Je krijgt dus bonuspunten als je je voornaam gebruikt, haha. 

Stay humble

Wat ik je tot slot nog mee wil geven is blijf bescheiden.

De meest talentvolle en gerespecteerde mensen ter wereld blijven bescheiden. Ze zijn nieuwsgierig, openhartig en tegelijkertijd zijn het ook levenslange leerlingen. 

Wat dus nooit helpt om met het gevoel van een bedrieger zijn om te gaan, is door te gaan overcompenseren to the max.

Door een arrogante, betweterige b*tch te worden, want dat is gewoon niet aantrekkelijk. 

Dat is echt niet sexy en het is ook niet chill om met zo iemand om te gaan. Uiteindelijk helpt het je ook niet verder, want een angst van veel vrouwen is juist om als een b*tch te worden gezien. 

Nou, dan heb ik nieuws voor je; die angst wordt zo natuurlijk werkelijkheid. 

Als je gaat doen alsof je alles weet en je helemaal niet meer nederig en bescheiden opstelt, dat is gewoon no way to go. Het is ook helemaal niet nodig om alles te weten. Je wordt zelfs extra betrouwbaar als je zegt dat je iets niet weet. 

Levenslange student

Ik beschouw mezelf ook als een levenslange student. Ik ben mega nieuwsgierig en echt, ik zuig als een soort spons de informatie op die ik graag wil weten. 

En tegelijkertijd geef ik ook direct toe als ik geen flauw idee heb wat iets is of hoe iets moet worden gedaan. Ik weet nu eenmaal niet alles en ik ga al helemaal niet doen alsof dat wel zo is.

Niemand zit te wachten op een betweterig iemand die zich zo opstelt uit angst en onzekerheid.

Juist door je op te stellen als een levenslange student krijgen mensen het gevoel dat ze met je kunnen levelen. En dat is een super fijne vibe!

Je een oplichter voelen

Alles is toch te achterhalen, want we hebben onze grote vriend Google. Dus bepaalde dingen (nog) niet weten maakt je helemaal geen oplichter. 

Alles is gewoon te vinden, dus als ik iets niet weet, wil dat niet zeggen dat ik het nooit ga weten. Als ik het graag wil weten dan zorg ik er wel voor dat ik het te weten kom, maar ik kom er net zo makkelijk voor uit dat ik het nu dus niet weet. 

Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jou.

Hoe is dat voor jou? Heb je je ooit een oplichter gevoeld? Als dat zo is dan wil ik je uitnodigen om dit in de reacties hieronder te laten weten.

We moeten echt de schaamte die aan dit gevoel kleeft verwijderen en beseffen hoe universeel het is. We are in this together! 

Super leuk om van je te horen 🤍

XX Zahra

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *