Level up!

Je leven naar een hoger niveau tillen, betekent stoppen met jezelf klein houden. It’s time to level up!

Playing small sucks

Je hebt precies één leven en je hebt iedere dag opnieuw de mogelijkheid om te doen waar je dolgelukkig van wordt. Jezelf klein houden zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een baan blijft verdragen die je echt he-le-maal niet leuk vindt of een relatie in stand houdt waar je absoluut niet happy in bent.

Wat maakt nou dat we dingen in stand houden waarvan we dondersgoed weten dat ze ons niet (meer) dienen?

Omdat je bang bent of niet weet hoe. Jezelf niet langer klein houden brengt ook risico’s met zich mee. Het vraagt namelijk van jou dat je verder gaat dan wat je denkt te kunnen #startbeforeyoureready

Het betekent dat je je comfortzone maximaal oprekt en dan nóg een stap zet. Jezelf niet langer klein houden betekent ook dat je je blootstelt aan de mogelijkheid van verlies. Risico’s nemen.

Angst voor het onbekende

Meestal is het zo dat de angsten waardoor je je nu klein houdt, in werkelijkheid allemaal wel meevallen. Het zijn angsten die nooit een ‘bloed aan de muur scenario’ zullen veroorzaken; angsten die meestal in ons hoofd zitten, maar toch heel realistisch en echt lijken. Zo echt zelfs dat we niet eens in beweging durven te komen.

Ik weet gewoon niet hoe

Een andere reden waardoor je je klein houdt kan ook zijn dat je gewoon niet weet hoe je een groter spel kunt spelen. Bijvoorbeeld doordat je wanhopig probeert te voldoen aan allerlei verwachtingen van anderen of omdat je een beeld in stand aan het houden bent van wie je denkt te moeten zijn, hoe je denkt dat je je leven zou moeten leiden of… Die eeuwige zelftwijfel houdt je tegen.

“Ben ik wel goed genoeg?

…Straks kan ik het niet

De angst om te falen, afwijzing, vernedering, schaamte, you name it. Voor mij zijn ze allemaal herkenbaar en door deze angsten heb ik mezelf heel lang klein gehouden.

“Nee hoor, ik neem dat grote project niet aan (terwijl ik het diep vanbinnen fcking graag wil). Stel je voor dat het niet lukt. Dat ik faal. Nope, mij niet bellen!”

“Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om me uit te spreken in een groep. Wat nou als ze me raar vinden? Of veel erger nog; dat ik dom over kom?”

Herkenbaar?

Let me tell you this, lieve schat. Deze angsten zijn niet van jou. Ze zijn niet echt, ze zijn ontstaan in ons denken en gebaseerd op ‘wat als-scenario’s’. Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat de intense gevoelens van vernedering, schaamte of afwijzing niet echt zijn. Uit ervaring weet ik dat deze gevoelens echt en super ongemakkelijk zijn.

Maar ons denken, of beter gezegd de manier waarop we de wereld zien, veroorzaakt onze gevoelens. Het mooie hiervan, is dat we hier invloed op kunnen uitoefenen; we kunnen onze gedachten veranderen.

De voornaamste reden waarom we ons klein houden is omdat we ongemakkelijke gevoelens willen vermijden. That’s it. We blijven liever (ontevreden) in het leven dat we kennen, dan dat we het risico lopen om ongemakkelijke gevoelens te ervaren.

Level up!

Ik krijg vaak de vraag: ‘Ik wil mezelf niet langer klein houden, maar hoe doe ik dat zonder allerlei ongemak te ervaren?’

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk simpel. Dat kan niet.

Accepteer het risico dat je je ongemakkelijk voelt, dat het oké is en dat het erbij hoort. Wees bereid te accepteren dat je je ongemakkelijk zal voelen om je doelen te behalen.

  • Zou je liever de prijs van je traject niet verhogen om te voorkomen dat je misschien een ‘nee’ te horen krijgt en je afgewezen voelt?
  • Zou je liever die investering in je bedrijf niet doen (waarvan je weet dat ‘ie je super veel gaat opleveren in the long run) om te voorkomen dat het misschien toch misgaat waardoor je je een loser voelt?
  • Zou je liever je mening niet geven om te voorkomen dat je het mogelijk bij het verkeerde eind hebt waardoor je je dom voelt?

Zijn al die dingen voor jou minder belangrijk dan het risico lopen om je een paar dagen kut te voelen? Dát is de hamvraag. Houd je jezelf klein en offer je jezelf op om je vervolgens een paar dagen niet rot te voelen?

Really?!

Laten we elkaar alsjeblieft geen mietje noemen, we weten natuurlijk allemaal dat dit geen duurzame strategie is. De enige manier om ongemakkelijke gevoelens te vermijden is door te weigeren om te groeien, niets te doen om jezelf uit te dagen en dus lekker in je comfortzone te blijven zitten.

En trouwens… In je comfortzone blijven zitten kan er wel degelijk voor zorgen dat je angst ervaart, namelijk de angst dat je je leven weggooit 😉 Zelfs in je comfortzone heb je last van die ongemakkelijke gevoelens.

Wie houd je dan eigenlijk voor de gek? Mij in ieder geval niet.

“Ik ben niet goed genoeg”

We kennen allemaal het gevoel van ‘vast’ zitten wel. Door hoe je denkt dat je zou moeten zijn of nog ingewikkelder; hoe je denkt dat anderen denken dat je zou moeten zijn. ‘Zou moeten’ wil ik even uitlichten, want hiermee beperk je jezelf enorm door overtuigingen die je kleineren. Overtuigingen zoals: ‘Ik ben niet goed/lief/slim/mooi genoeg’ en ga zo maar door.

Voor jou zijn deze overtuigingen realiteit en daardoor ga je met ze om alsof ze waar zijn. Waar of niet waar? Dit is nergens een veroordeling, wel een constatering en hier heb ik me ook heel lang schuldig aan gemaakt.

Wanneer je gelooft dat deze overtuigingen waar zijn, zal je ook doen alsof ze waar zijn. Je gaat je ernaar gedragen. Je kunt nooit van team playing small naar team play big gaan als je steeds tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent. Tot zover kun je me nog volgen, toch?

Ik maak de dingen nooit mooier dan ze zijn, nu dus ook niet, want het is knap lastig om in je uppie door je ‘zou moeten’ en de verhalen die je jezelf vertelt heen te komen. Ze maken zo’n groot deel uit van jouw wereld dat je ze vaak zelf niet kunt zien, de welbekende blinde vlekken. En het zal je niet verbazen, ze heten natuurlijk niet voor niets blinde vlekken. Dit interne stuk kun je niet in je eentje oplossen.

Om te stoppen met jezelf klein houden is het juist belangrijk om te luisteren naar de verhalen die je je jezelf vertelt en waar je vindt dat je van alles ‘zou moeten, omdat…’ En tegelijkertijd is het belangrijk om actie te ondernemen. Hierbij hoef je niet gelijk te denken aan grootse en meeslepende dingen. Dit kunnen kleine stapjes zijn.

Als je maar in beweging komt en stappen zet in de richting van die doelen en dromen waarvan jij nu tegen jezelf zegt: “Dit kan ik nooit!”

It’s time to level up!

No more playing small, toch? Wanneer je er alles aan blijft doen om ongemakkelijke gevoelens te voorkomen…

…Hoe ga je je dan voelen als je aan het einde van je leven oud en gerimpeld terugkijkt op je leven? Op alle gemiste kansen, avonturen en mogelijkheden?

XX,

Zahra

PS Nog even dit. Ben je ook he-le-maal klaar met die eeuwige zelftwijfel waardoor je je klein houdt? Dan heb ik iets tofs voor je! 

🔥 Op maandag 3 oktober a.s. geef ik namelijk om 19:30 uur een GRATIS masterclass waarin je ontdekt:

👉🏼 Hoe je stopt met jezelf klein te houden ZONDER moeilijk gedoe
🙌🏼 Hoe je jezelf saboteert en daardoor niet doet waar je dolgelukkig van wordt
🥇 Wat de #1 reden is dat je niet doet waar je hart sneller van gaat kloppen
5️⃣ De 5 pijlers die je helpen om uit je comfortzone te gaan; implementeer deze easy stappen en jezelf klein houden is écht verleden tijd!
🎯 Met welke ene actie je nu al kunt beginnen waardoor je straks doet wat jou dolgelukkig maakt

Het wordt echt een super waardevolle masterclass, lekker interactief, want ik geloof heel erg in co-creatie. We doen het samen! Dat maakt het niet alleen leuker, maar ook heel leerzaam, omdat je altijd van elkaar kunt leren. Dus…

📆 Ben je erbij 3 oktober a.s. om 19:30 uur? 

>>> Klik hier om je aan te melden

Leuk artikel? Deel 'm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *